Pitane bild

Regeringen och kommunerna uppmanas att vidta åtgärder.

En oroande trend växer fram i dagens nattlivskultur: unga människor "dricker upp" hemma innan en utekväll. Denna praxis utgör inte bara hälsorisker utan utgör också en fara på vägen. Detta leder till störande situationer, särskilt i städer där cykeln är ett populärt transportmedel.

Att dricka hemma är inte riktigt nytt och är ett utbrett fenomen bland unga som är en del av ungdomskulturen. Den senaste tidens ekonomiska utveckling har haft en direkt inverkan på ökningen, särskilt på priset på en öl på pubar. Dessa prishöjningar påverkar också människors beteende att gå ut. En analys av prisökningar i olika städer visar att i vissa fall har priset på ett standardglas lager stigit med så mycket som 10% till 15% jämfört med förra året.

forskning

En nyligen genomförd studie från universitetet i Amsterdam har visat att mer än 60 % av ungdomar mellan 16 och 24 år regelbundet konsumerar alkohol hemma innan de går ut. Orsakerna sträcker sig från ekonomiska besparingar – drinkar på klubbar och barer är ofta dyra – till socialt tryck. Men det som börjar som en oskyldig förberedelse för en utekväll kan snabbt förvandlas till ett farligt beteende.

Effekterna av alkohol är tydliga och vetenskapligt bevisade: minskad koordination, långsammare reaktionstid och förvrängt omdöme. Det är faktorer som kan vara livshotande så fort unga sätter sig på cykeln. Polisen rapporterar om en ökning av antalet rattfylleriolyckor, framför allt sent på kvällen och tidigt på morgonen.

(Texten fortsätter under bilden)

Budskapet är tydligt: ​​insugning av "oskyldiga" hemma kan få allvarliga konsekvenser.

Problemet förvärras av att många unga underskattar farorna med alkohol. "De tror ofta att några drinkar inte gör någon skada, men verkligheten är en annan", säger Joris van Hoof, forskare vid University of Twente. "Vi ser redan en betydande ökning av riskbeteende vid låga alkoholhalter i blodet."

Denna trend har lett till krav på strängare tillämpning och utbildning. Vissa städer har redan tagit initiativ, som att organisera upplysningskampanjer och öka polisens närvaro i nöjesområden. Det efterlyses också mer information i skolor och i samhället om farorna med alkoholkonsumtion, särskilt i kombination med cykling.

Läs också  Unga förare bakom ratten i tunga fordon befinner sig på en farlig kurs

Budskapet är tydligt: ​​insugning av "oskyldiga" hemma kan få allvarliga konsekvenser. Det är viktigt att unga människor blir medvetna om riskerna, inte bara för sin egen hälsa utan också för sin säkerhet på vägen.

Första hjälpen

Berusade cyklister utgör den största patientgruppen efter alkoholrelaterade olyckor. Färska uppgifter visar att 60 % av olyckorna med alkohol involverar cyklister som har ramlat.

Läkare och sjuksköterskor på akutmottagningar ser regelbundet konsekvenserna av ett sådant riskbeteende. "Skadorna sträcker sig från mindre skrubbsår till allvarliga huvudtrauma", sa en överläkare vid ett storstadssjukhus. "Det är chockerande att se hur många människor utsätter sig själva och andra för fara genom att cykla berusade."

Effekterna av dessa olyckor sträcker sig bortom fysisk skada. Utöver de direkta hälsokonsekvenserna finns det också sociala och ekonomiska konsekvenser. Trycket på vården, kostnaderna för medicinsk behandling och de vidare konsekvenserna för trafiksäkerheten är betydande.

Dessa siffror leder till krav på strängare tillämpning och fler upplysningskampanjer. Trafiksäkerhetsorganisationer, som Veilig Verkeer Nederland, betonar behovet av utbildning om farorna med alkohol i trafiken, med särskilt fokus på cyklister.

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Pitane Blue - ambulans på väg på cykelbanan

Läkare och sjuksköterskor på akutmottagningar ser regelbundet konsekvenserna av ett sådant riskbeteende.

Kombinationen av alkohol och cykling leder ofta till historier som är både humoristiska och oroande. I den holländska cykelkulturen, där cykeln är ett oumbärligt transportmedel, är sådana äventyr inte svåra att hitta. En undersökning i olika städer bekräftar detta: nästan alla har en personlig anekdot eller känner någon som har upplevt ett sådant äventyr.

anekdoter

Berättelserna varierar från komiska till ibland farliga situationer. Ta till exempel klassikern om det osynliga gropen i vägen. "Jag trodde att jag kunde sicksacka mellan gropen, men innan jag visste ordet av var jag mitt i dem", säger en student från Utrecht och skrattar om sitt nattliga cykeläventyr efter en fest.

Läs också  Unga förare bakom ratten i tunga fordon befinner sig på en farlig kurs

Eller historien om det "rörliga" trädet. En ung kvinna från Rotterdam minns: ”Jag svär vid Gud, det där trädet kom från ingenstans. Jag försökte undvika honom, men det var för sent.” Lyckligtvis slutade detta äventyr med några repor och en buckla i hennes ego.

Dessa anekdoter, även om de ofta berättas med ett leende, belyser ett allvarligt problem. Alkoholkonsumtion påverkar omdömet och motoriken, vilket leder till ökade risker i trafiken. Polisen och Safe Traffic Nederländerna varnar regelbundet för farorna med att köra påverkad, inklusive cykling.

Dessa varningar är inte utan anledning. Sjukhusdata visar att ett betydande antal cykelolyckor under natten är relaterade till alkoholbruk. – Det är ett problem som vi måste ta på allvar, säger en talesperson för trafikpolisen. "En olycka är oundviklig, särskilt om du har druckit."

(Texten fortsätter under bilden)

Ny forskning visar att många minderåriga kan köpa alkohol utan större svårighet.

Trots strikta regler och upplysningskampanjer är det fortfarande förvånansvärt lätt för minderåriga i Nederländerna att få tag i alkohol. Detta pekar på en klyfta mellan lagstiftning och verklighet i butiker och cateringföretag.

nattbutiker

Enligt holländsk lag är säljare skyldiga att be om legitimation om de har några tvivel om köparens ålder. Det kan vara ett identitetskort, körkort eller annan officiell handling. Lagen är tydlig: försäljning av alkohol till minderåriga är förbjuden och säljaren är alltid ansvarig om denna regel bryts.

Trots dessa tydliga regler visar ny forskning att många minderåriga kan köpa alkohol utan större svårighet. I vissa fall blir du inte ens tillfrågad om identitetsbevis. Denna situation är oroande inte bara på grund av de direkta hälsoriskerna för ungdomar, utan också på grund av de bredare sociala konsekvenserna.

Relaterade artiklar:
STARTPAKET
Utskriftsvänlig, PDF och e-post