Pitane bild

Nederländerna svänger höger. Vi ska köra 140 km/h och det blir inga nedskärningar i byggandet av nya vägar.

Denna "monsterseger", som olika medier beskriver den, markerar ett viktigt skifte i holländsk politik. Nu när Geert Wilders PVV har blivit det största politiska partiet i Nederländerna efter valet den 22 november 2023, blandas korten även för rörlighet i vårt land. Efter valsegern för PVV ledd av Geert Wilders den 22 november 2023, finns det specifika ståndpunkter från partiet om mobilitet, trafik och kollektivtrafik i Nederländerna.

PVV ser rörlighet som en viktig förutsättning för frihet och strävar efter att hålla den både tillgänglig och överkomlig. Fokus ligger på att upprätthålla prisvärd kollektivtrafik och bilkörning, med betoning på bilen som ett viktigt transportmedel. Ändå erbjuder PVV:s partiprogram få specifika insikter eller ståndpunkter om Schiphol, kollektivtrafik eller väginfrastruktur, och mobilitet är bara kortfattat närvarande i programmet. Partiet fokuserar främst på andra teman, även om PVV vid den tiden stod upp för den holländska flygsektorn. 

(Texten fortsätter under bilden)
PVV-ledaren Geert Wilders

"Låt oss leta efter likheter och se var vi kan hitta varandra, ingen demokrat i Nederländerna kan ignorera dessa två miljoner väljare", sa Geert Wilders i en första reaktion efter att det blev känt att hans parti blivit störst i Nederländerna.

Genom att konstatera att ”ingen kan ignorera PVV längre” efter en förkrossande seger understryks partiets mäktiga ställning i holländsk politik. Ställningstaganden om rörlighet är tydliga efter det politiska raset. PVV är emot kilometeravgifter och pendlingsskatter, förespråkar avskaffande av 80 kilometers zoner och vill höja hastighetsgränsen på vissa vägar till 140 km/h. PVV föreslår ett obligatoriskt införande av ett körprov för yrkesförare från CEE-länderna. Detta inkluderar ofta länder som Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och ibland de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen).

Läs också  Järnvägsarbeten stör resplanerna i delar av Nederländerna

Partiet vill utöka hastighetsgränsen på huvudvägarna och avskaffa de europeiska kör- och vilotidsreglerna för lastbilsförare. PVV förespråkar också ett avskaffande av miljözoner. När det gäller Schiphol slår partiet fast att flygplatsen måste kunna växa och att regelverket inte ska vara för strikt. Det efterlyses en obligatorisk publicering av bensinpriserna och det föreslås att bonuskulturen på NS och ProRail ska stoppas och att kontrollen över järnvägen ska återföras till regeringen. PVV vill ha mer befogenheter för dirigenter att ta itu med vad Wilders kallar "avskum".

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: Pitane Blue - Geert Wilders under Boerenprotest Zuiderpark Haag

PVV:s struktur utan medlemmar har både praktiska och ideologiska konsekvenser för holländsk politik. Det ger Wilders en unik grad av kontroll och smidighet, men det väcker också frågor om partiets interna demokrati och representativitet.

Geert Wilders (60), född den 6 september 1963, och hans parti för frihet (PVV) har en unik position i det holländska politiska landskapet, främst på grund av sin struktur som ett parti utan medlemmar. Detta skiljer PVV från traditionella politiska partier i Nederländerna och har både fördelar och nackdelar.

inga medlemmar

PVV, som grundades 2006 av Wilders, är organiserad som en stiftelse snarare än ett medlemsparti. Detta innebär att medlemskap inte är möjligt för allmänheten. Geert Wilders är den enda officiella medlemmen i partiet. Denna struktur ger Wilders fullständig kontroll över partiet och dess riktning, vilket gör att han kan fatta beslut snabbt och utan internt samråd. Detta kan ses som en fördel när det gäller effektivitet och undvikande av interna konflikter och maktkamper, som ofta förekommer i traditionella partier.

Läs också  Taxichaufförer kommer snart att kunna prata nederländska flytande nu när tidsfristen har skjutits upp

Å andra sidan har denna design också nackdelar. På grund av bristen på en bred medlemsbas saknar PVV insats, engagemang och stöd från en traditionell partibas. Detta kan leda till begränsningar i att nå en bredare publik och skapa ett brett stöd för sina politiska ståndpunkter. Dessutom kan bristen på intern demokrati och mångfald av åsikter inom partiet leda till ensidig politik, vilket kan leda till kritik om partiets representativitet.

teman

PVV har främst fokuserat på frågor som immigration, islam, nationell suveränitet och Europeiska unionen. Wilders är känd för sina uttalade och ibland kontroversiella positioner inom dessa områden, vilket ofta leder till intensiva debatter både inom och utanför Nederländerna. Partiet har en betydande anhängare bland väljare som är oroade över invandring och EU:s inflytande, men har också hårda motståndare på grund av sina ofta polariserande ståndpunkter.

Relaterade artiklar:
STARTPAKET
Utskriftsvänlig, PDF och e-post