Pitane bild

På väg med Harry om verkligheten med elektriska studenttransporter.

En vanlig arbetsdag träffar vi Harry, en erfaren chaufför från transportföretaget Willemsende Koning, medan han laddar sin elbil vid De Somp längs A50. Med mer än 30 års erfarenhet inom yrket delar Harry med sig av sina insikter om utmaningarna och förändringarna inom studenttransporter i takt med att bytet till elfordon blir vanligare.

Harry säger om framtiden för elektriska studenttransporter: ”Det är en bra utveckling, speciellt med tanke på hållbarhet. Men det kräver ett nytt sätt att arbeta och tänka, både för förare och planerare. Det är en läroprocess för oss alla.”

landsbygdsområden

Harry, som främst kör på landsbygden, framhåller de långa resor som många elever måste göra. Elkörning kommer med unika utmaningar, som rädslan för att stanna vid sidan av vägen med barn ombord. Att hitta lämpliga förare till skolskjuts blir också allt svårare, bland annat för att det handlar om en specifik målgrupp som inte kan betjänas av alla med körkort.

Trots den ofta negativa bilden kring eleverna han transporterar talar Harry positivt om sina erfarenheter och arbetsgivaren. Incidenter är sällsynta och överlag tycker han om åkarna. Han har turen att kunna använda FastNeds snabbladdare tack vare ett undantag från sin arbetsgivare. Detta är dock inte för alla förare. Med nuvarande elpriser är laddning hemma inte ett alternativ för Harry, vilket gör att schemalägga laddningstider till ett konstant problem.

"Planerarna tror ibland att det är precis som med dieselbussar, men så är det inte. Man kan inte bara planera extraturer utan att ta hänsyn till laddningstid och räckvidd. Det måste verkligen förbättras", betonar Harry. Han säger att han regelbundet måste kommunicera med ledningscentralen om genomförbarheten av vissa rutter och tidtabeller."

(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - Fastned laddstation

"Elkörning är verkligen en omställning, både för oss förare och för företaget. Vi måste hela tiden vara medvetna om vårt utbud och tillgången på laddplatser." Han förklarar att även om han tycker att övergången till eldrift är generellt positiv måste planeringsteamet ibland vänja sig vid elfordonens begränsningar och möjligheter.

Han understryker att eldriften blir allt mer normal, men är noga med att inte stanna. Laddningstiden på vägen kan vara upp till 45 minuter, vilket innebär att den måste laddas regelbundet, särskilt för att planerare inte tillräckligt tar hänsyn till skåpbilens räckvidd. 

Harry berättar också om interaktionen med eleverna: ”Du bygger verkligen ett band med barnen. Ja, det finns dagar då det är lite mer utmanande, men överlag är det bara roliga åkattraktioner. Man ser dem växa och utvecklas, men man måste veta vad man ska göra och hur man hanterar barn med funktionsnedsättning.”

övergång

Hans berättelse illustrerar övergången till elektriska transporter inom sektorn och dess inverkan på den dagliga verksamheten. Från planeringsutmaningar till att säkerställa elevernas säkerhet, elektriska studenttransporter är en värld i förändring. Det är verkligen värdefullt att lyfta fram Harry, ett namn vi valde för vår artikel, erfarenheter, eftersom de ger ett annat perspektiv på övergången till elektriska studenttransporter. Hans berättelse visar de praktiska verkligheterna och utmaningarna för förare när de går över till mer hållbara transportmetoder. 

Kanske kommer våra läsare att få en djupare insikt i både de positiva och utmanande aspekterna av denna förändring i branschen och vackert yrke som taxichaufför i elevskjuts. Om du själv vill börja jobba som taxichaufför, ta en titt på de lediga tjänsterna Jobb hos transportföretaget Willemsen de Koning. Varje dag transporterar de tusentals barn över hela Nederländerna till och från sin skola. Dessa elever bor inte inom gång- eller cykelavstånd från sin skola, eller kollektivtrafik är inte ett alternativ för dem. Därför har man skapat elevskjuts till och från vanlig eller specialundervisning, där barnen trivs och kan utvecklas optimalt. 

Illustrativt foto: Willemsen-de Koning

Relaterade artiklar:
STARTPAKET
Utskriftsvänlig, PDF och e-post