Pitane bild

Sättet på vilket kostnader förs över på kollektivtrafikanvändarna är fortfarande en diskussionsfråga.

De olympiska spelen 2024 i Paris ger mer än bara idrottsspänning. Ett nyligen tillkännagivande från Île-de-France Mobilités (IDFM) om ett nytt prissystem för kollektivtrafik som utformats specifikt för spelen har väckt uppståndelse. Denna justering går emot de tidigare utlovade gratis transportmöjligheterna under de olympiska spelen, vilket har lett till mycket diskussion.

IDFM har presenterat det nya "Paris 2024"-passet, som kommer att vara tillgängligt från 20 juli till 8 september, som syftar till att underlätta turistupplevelsen och begränsa köerna. Laurent Probst, verkställande direktör för IDFM, betonar att detta pass syftar till att förbättra tillhandahållandet av information till passagerare och hanteringen av passagerarflöden. Med priser som sträcker sig från 16 euro för en dag till 70 euro för en vecka, är detta pass betydligt dyrare än de nuvarande veckopriserna.

Denna nya prispolicy, som införs speciellt för de olympiska spelen, väcker frågor om tillgängligheten och överkomliga transporter för både turister och lokalbefolkningen.

(Texten fortsätter under bilden)
Bild: Pitane Blue - Paris inför de olympiska spelen 2024

"Detta Paris 2024-pass har utformats för att förenkla turistupplevelsen så mycket som möjligt, men också för att minska köerna och låta biljettombuden fokusera på att ge information till passagerare och hantera passagerarflödet."

Denna prishöjning är en del av en större plan där IDFM investerar 200 miljoner euro för att öka tunnelbane- och tågtrafiken med 15 % under de olympiska spelen. Denna plan syftar till att ta emot de förväntade 10 miljoner turisterna. Valérie Pécresse, ordförande för Île-de-Frances regionala råd, har betonat vikten av att sätta "rätt pris", där lokala invånare inte kommer att bära bördan av dessa ökningar. Prenumeranter med månads- eller årsprenumeration från Navigo, Imaginaire R-pass eller seniorpass berörs inte av dessa höjningar.

"Det är ingen fråga om att Francilians ska betala dessa kostnader. Prenumeranter med ett månads- eller årsabonnemang på Navigo, ett Imaginaire R-kort eller ett seniorpass kommer inte att påverkas av dessa höjningar."

Tillkännagivandet kommer mitt i missnöje bland parisare över den senaste ökningen av Navigo-passet, som kommer att öka från €2024 till €86,10 per månad i januari 86,40, en ökning som tillskrivs inflationen på 2 %. Allt detta pekar på en växande oro bland medborgarna över de ökande kostnaderna i samband med de olympiska spelen 2024.

Relaterade artiklar:
CDTONLIN
Utskriftsvänlig, PDF och e-post