Pitane bild

De första skattejusteringarna kan genomföras redan 2024.

Framtiden för Deutschlandticket, en symbol för rörlighet i Tyskland, hänger i en balans. Martin Klein, generaldirektör för distriktsrådet i Nordrhein-Westfalen (NRW), slår larm och varnar för att utan direkta finansieringsgarantier kan standardräntan "kollapsera" nästa år. Kommunala myndigheter, nu under press, kräver konkreta åtaganden från de federala och delstatliga regeringarna för att undvika ett scenario som kan vara skadligt för den nationella rörligheten.

lösa skruvar

Deutschlandticket, en avgörande del av kollektivtrafiken i Tyskland, är i fara, enligt Klein. "Det är inte alls säkert", säger han och tillägger att "de första räntejusteringarna kan implementeras redan 2024." Situationen förvärras av den federala regeringens bristande prissättning sedan 1 oktober 2023. Dessutom upphör antagandet om finansiella risker i slutet av detta år. Denna försening av att lösa finansieringsfrågan lägger en kritisk ekonomisk börda på kommunerna och hotar stabiliteten i den enhetliga taxan.

Distrikten måste, som nyckelaktörer inom kollektivtrafiken, besluta om priserna för 2024 före årets slut. De lokala myndigheterna har dock slut på kontanter och det finns oro för ersättning för förväntade förluster, särskilt på landsbygden. Klein kritiserar överföringen av ekonomiskt ansvar till lokala myndigheter och betonar deras oförmåga att ta riskerna med Deutschland-biljetten i det aktuella sammanhanget.

Läs också  Om du inte har en BIR, använd de extra bussarna och tågen under karnevalen
(Texten fortsätter under bilden)

"Det är inte alls säkert", säger Martin Klein, generaldirektör för distriktsrådet för Nordrhein-Westfalen (NRW), om framtiden för Deutschland-biljetten.

Martin Klein betonar att de distrikt som stödjer Deutschland-biljetten och har främjat dess nationella utbyggnad inte ska tvingas bära den ekonomiska bördan. Inför denna hotande kris, uppmanar NRW District Council till brådskande åtgärder från myndigheternas sida. 

"I år måste de federala och delstatliga regeringarna garantera finansieringen av Deutschland-biljetten", säger Klein. "Landet måste göra det klart att det kommer att ta ekonomiskt och administrativt ansvar för genomförandet av Deutschlandticket."

Han efterlyser en lagreglering av Deutschlandticket av staten, till exempel i lagen om kollektivtrafik. Enligt honom måste landet klargöra att det tar ekonomiskt och administrativt ansvar för Deutschland-biljetten. Detta är en brådskande uppmaning till handling för att säkra framtidens rörlighet i Tyskland.

PRENUMERATION
Relaterade artiklar:
tåg
Utskriftsvänlig, PDF och e-post