Pitane bild

Avgående infrastrukturminister Harbers har meddelat att det nuvarande undantaget inte längre kommer att gälla från och med juli 2024.

Slutet på pilotperioden för körkortsdispens för elektriska nyttofordon närmar sig. Denna testplats gjorde det möjligt för förare att köra elektriska nyttofordon som överstiger den högsta tillåtna vikten på 3.500 4.250 kg upp till max XNUMX XNUMX kg utan att ha körkort C. Förändringen för att göra detta undantag permanent har påbörjats men försenas på grund av komplexitet villkor körkortsdirektivet.

Efter samordning med tillsynsmyndigheterna och EU-kommissionen har en tillfällig lösning nåtts. Människomiljö- och transportinspektionen (ILT) kommer under vissa förutsättningar inte att vidta verkställighetsåtgärder mot förare som kör dessa fordon utan C-körkort. Detta beslut togs för att förhindra att elfordon registrerade före den 1 oktober 2023 tas ur bruk.

Från och med den 1 juli 2024 kommer dock detta undantag inte längre att gälla och förare av elektriska nyttofordon måste fortfarande inneha lastbilskörkort. Detta tillkännagivande gjordes av avgående minister Harbers of Infrastructure. Detta beslut är ett bakslag för företagare som investerat i hållbara transporter, eftersom de nu ställs inför merkostnader.

Den holländska regeringen har som mål att förse stadskärnor med utsläppsfria fordon från 2025. Det innebär att från och med det ögonblicket måste även förare ha lastbilskörkort för att köra dessa fordon. Denna förändring kan få betydande konsekvenser för företagare som investerat i dessa elfordon, eftersom det kommer att leda till merkostnader för att erhålla det nödvändiga körkortet.

(Texten fortsätter under bilden)
Bild: Pitane Blue - var försiktig med vilket körkort som krävs för en skåpbil.

Under tiden har ett samarbete etablerats mellan olika myndigheter, bland annat ILT, JenV, RDW, polisen, Åklagarmyndigheten, försäkringsbolag och EU-kommissionen, för att hitta en lösning för verkställigheten av det nya körkortsdirektivet.

Elfordon är tyngre än traditionella kommersiella fordon på grund av sina tunga batteripaket, vilket innebär att de ofta överstiger maxvikten på 3.500 2025 kg. Denna situation utspelar sig i ett bredare sammanhang av strävan att förse städer med utsläppsfria fordon från 2025. Det finns dock olika regleringar och undantag som gör det attraktivt för företagare att köpa dieselfordon. Till exempel kan dieselbilar och lastbilar som köpts före 2028 fortsätta att köra fram till XNUMX, vilket begränsar effektiviteten i nollutsläppszonerna de första åren.

Läs också  Unga förare bakom ratten i tunga fordon befinner sig på en farlig kurs

Lösningen, som uppnåtts i samarbete med försäkringsbolag, Rättvisa och Säkerhet (JenV), Vägtransportbyrån (RDW), ILT, polisen, Åklagarmyndigheten (OM) och EU-kommissionen, kombinerar tillfälliga åtgärder utan verkställighet i syfte att göra undantaget permanent samtidigt som trafiksäkerheten är av största vikt.

Relaterade artiklar:
STARTPAKET
Utskriftsvänlig, PDF och e-post