Pitane bild

Det är ungefär det minsta man kan säga efter tillkännagivandet av den avgående infrastrukturministern Mark Harbers. Åklagarmyndigheten har beslutat att förlänga den nuvarande dispensordningen, som gör det möjligt att köra tyngre elbilar med B-körkort, endast till den 1 juli 2024.

Den senaste beslut Åklagarmyndighetens beslut att förlänga det nuvarande undantagssystemet för att köra tunga eldrivna skåpbilar med B-körkort endast till den 1 juli 2024 har väckt uppståndelse i den nederländska mobilitetssektorn. Detta beslut, som har en direkt inverkan på nollutsläppslogistiken, ses allmänt som ett hot mot utvecklingen mot hållbara och levande städer.

Enligt gällande bestämmelser får förare med B-körkort köra elbilar upp till 4.250 XNUMX kg, undantag för C-körkort. Detta arrangemang är viktigt för att kompensera för den extra vikten av batterierna utan att förlora laddningseffekt. Det finns farhågor om att denna förändring kommer att undergräva hållbara logistikinsatser och minska effektiviteten, särskilt i stadskärnor och shoppingområden.

Detta beslut har väckt stor oro bland olika organisationer, såsom Transport & Logistiek Nederland (TLN), Royal RAI Association, evofenedex, VNA, BOVAG, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW och MKB-Nederland. De anser att perioden är för kort och oacceptabel, särskilt eftersom många förare inte har ett stort körkort.

”Det fanns en pilot som inte visade att den här typen av skåpbil skulle vara mindre säker. Dessutom är alla dessa fordon tillåtna av RDW. Sedan när är det Åklagarmyndigheten som avgör om något är säkert eller osäkert? Det här är lite som att världen vändes upp och ner!”

Post betonar att säkerheten för elbilar inte är i fara, givet tidigare piloter och RDW-godkännanden. Sektorn efterlyser en förlängning av systemet till åtminstone den 1 januari 2025 för att genomföra nödvändiga lagstiftningsjusteringar. 

Läs också  Unga förare bakom ratten i tunga fordon befinner sig på en farlig kurs
(Texten fortsätter under bilden)
DHL-leveransservice

”Ett företag som DHL kan bokstavligen parkera en investering på 40 miljoner euro längs vägen och inte bara vi. Men ännu mer nedslående är att regeringen direkt motverkar sektorns energiomställning. Regeringen som först uppmanade oss att göra denna investering låser nu de facto samma bussar."

Det här beslutet påverkar även stora aktörer som DHL, som har investerat rejält i elektriska lastbilar. De kan nu se sina investeringar och ansträngningar för energiomställningen frustrerade. Roelof Hofman, COO på DHL, uttrycker sin besvikelse över möjligheten att en stor del av deras elflotta förblir oanvänd.

Det råder en betydande brist på förare med C-körkort, vilket innebär ytterligare en utmaning för företag som investerat i elbilar. Olika branschorganisationer vädjar nu till det nya representanthuset att ingripa och stödja omställningen till hållbara, elfordon. De hoppas på en flexibel förlängning av toleranssystemet tills ny lagstiftning träder i kraft.

PRENUMERATION
Relaterade artiklar:
Eindhoven
Utskriftsvänlig, PDF och e-post