Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Pitane bild

Det kommer att finnas ett fjärde spår mellan Den Bosch och Vught, med en nedsänkt placering av banan vid Vught.

Från 18 juni till 24 juni 2024 kommer tågtrafiken mellan Vught och Den Bosch att stå helt stilla på grund av intensivt spårarbete. Under denna period arbetar ProRail dag och natt på banan för att bygga ett tillfälligt spår i Vught. Detta är nödvändigt för att bygga ett fjärde spår mellan Den Bosch och Vught, en del av programmet för högfrekvent järnvägstransport (PHS). Förberedelserna för detta stora arbete har pågått i flera år.

Efter år av förberedelser börjar nu det riktiga arbetet. ProRail har tidigare byggt upp olika byggarbetsplatser och samlat in en stor mängd sand vid Postwegs byggnav. Under de kommande sex dagarna kommer två sandtåg att transportera sanden från Postweg till Bestevaer varje dag. Dessutom kommer det tredje spåret mellan Postweg och Aert Heymlaan att tas bort under denna period och arbetsvägen vid Loonsebaan kommer att byggas.

För att säkerställa kontinuiteten i tågtrafiken under arbetets gång byggs ett provisoriskt spår. Full tillgång till Vught-stationen är stängd vid Van Miertstraat; Fram till slutet av oktober 2025 kan resenärer endast nå stationen via Stationsstraat.

Utöver bygget av det tillfälliga spåret pågår olika andra arbeten. Till exempel kommer en urspårningskonstruktion att installeras på järnvägsbron över Drongelens kanal för att förbättra säkerheten. Den befintliga banan vid Vughterpoort kommer också att totalrenoveras.

(Texten fortsätter under bilden)
Den Bosch station
Foto: © Pitane Blue - Den Bosch station

Samtidigt pågår även arbeten på banan mellan Vught och Tilburg samt mellan Vught och Boxtel. Detta inkluderar byte av slipers, skenor, fästelement och ballast. Rälsdämpare är installerade på flera platser för att minska buller och vibrationer. Olika plankorsningar i Berkel Enschot, Helvoirt, Vught, Esch och Boxtel kommer att vara tillfälligt stängda under denna period.

Läs också  Olympiska spelen: finalveckan orsakar brådska efter tågbiljetter till Paris

Under dessa sex dagar kommer ProRail att använda tre elkranar på banan. Dessa kranar, som bullrar mindre, laddas vid transformatorstationen på Rembrandtlaan och ett extra laddningsbatteri bakom informationscentret vid Esschestraat.

inverkan

För resenärerna innebär det att bussar kommer att sättas in mellan Den Bosch och Tilburg och mellan Den Bosch och Boxtel. Resenärer bör ta hänsyn till ytterligare restid och rekommenderas att kontrollera den justerade tidtabellen noggrant före avgång. ProRail har åtagit sig att begränsa olägenheter för resenärer så mycket som möjligt, men råder alla att vara förberedda.

Behovet av dessa storskaliga arbeten beror på den växande efterfrågan på hållbara transporter i Nederländerna. Varje år måste ProRail bygga och underhålla fler spår och stationer för att möta det växande behovet av bättre och tätare tågtrafik. Intensiteten i järnvägsarbetet kommer att fortsätta att öka under de kommande åren. Detta medför dock även utmaningar, såsom personalbrist och materialbrist, som kan påverka arbetets utförande. ProRail har ett nära samarbete med järnvägssektorn för att möta dessa utmaningar och framgångsrikt genomföra de planerade projekten.

PRENUMERATION
Relaterade artiklar:
Pitane Alexandria
Läs också  HSL-hastigheten sänks igen: resenärerna reser längre