Utskriftsvänlig, PDF och e-post
Pitane bild

Lagförslaget säkerställer att även egenföretagare har inkomst om de blir arbetsoförmögna.

Lagen om grundförsäkring för egenföretagare gick nyligen på internetkonsultation. Detta internetsamråd ger medborgare, företag och institutioner möjlighet att via internet få information om lagförslag och ge sina förslag. Propositionen avser obligatorisk försäkring mot inkomstbortfall vid invaliditet för egenföretagare. Detta kan ske genom både offentliga försäkringar och privata försäkringar som uppfyller specifika villkor.

Förslaget ledde till olika reaktioner, särskilt från egenföretagare som är oroade över de ekonomiska konsekvenserna. En taxichaufför svarade: "Jag är en småföretagare och jag har helt enkelt inte råd att betala 175 euro varje månad." Denna dom belyser oro över överkomligheten av obligatoriska försäkringar för småföretagare.

Lagförslaget syftar till att säkerställa att egenföretagare får inkomst om de blir arbetsoförmögna. Detta minskar skillnaderna mellan anställda och egenföretagare, liksom skillnaderna mellan egenföretagarna själva. För många egenföretagare, som taxichaufförer och andra småföretagare, innebär detta en betydande förändring, eftersom det för närvarande inte finns någon obligatorisk sjukförsäkring för dem.

kritik

Frank Hermans uttryckte sin kritik av förslaget: "VVD har främjat oberoende och såg inte eländet från hundratusentals oförsäkrade människor komma. Denna "fix" är för lite för sent, men bättre än ingenting." Hans ord speglar frustrationen hos många som anser att de väntat för länge med att ge en lösning för egenföretagarnas sociala trygghet.

Många egenföretagare har idag en viss social trygghet genom en brödkassa. I en brödkassa får medlemmar ekonomiskt stöd vid tillfällig eller bestående funktionsnedsättning i högst två år. I ett remissvar på förslaget föreslås: ”Det förefaller därför logiskt och önskvärt att ett undantag görs för brödkassans medlemmar, så att de kan teckna en försäkring som betalar ut först efter två års invaliditet. På så sätt tillförs brödkassans medlemmar hela tiden inkomster vid funktionsnedsättning, samhället drar inte på sig onödiga kostnader och brödkassans medlemmar kan teckna betydligt billigare försäkringar.”

Läs också  Lagstiftning: Statsrådet kritiskt till nya trafiksäkerhetsåtgärder
(Texten fortsätter under bilden)
Foto: © Pitane Blue - Scheveningen taxistation

Oron för kostnaderna för den föreslagna försäkringen är allmänt delade. Hoffmann från Den Bosch noterade: "Vi egenföretagare har brödfonder och andra medel för att säkerställa ekonomisk trygghet. Runt 2400 euro per år är löjligt högt för vad vi erbjuds: 1 års väntetid för en förmån motsvarande minimilönen. Detta kommer också att vara ett stort problem, särskilt för många som funderar på att arbeta som egenföretagare, eftersom man ofta har liten vinst i början.”

Genom den föreslagna lagstiftningen införs en karenstid på 52 veckor innan den försäkrade kan begära invaliditetsersättning. Det innebär att egenföretagare måste vänta ett år innan de får bidrag, vilket anses orealistiskt och ekonomiskt omöjligt för många.

Svaren på internetsamrådet visar på ett brett spektrum av åsikter och farhågor, främst inriktade på den ekonomiska börda som den obligatoriska försäkringen innebär. Lagförslaget har helt klart en inverkan på egenföretagare, som redan indikerar att det föreslagna bidraget på 175 euro per månad kan bli en tung börda.

Regeringen står nu inför uppgiften att noggrant överväga dessa svar och göra möjliga justeringar för att göra lagen rättvis och genomförbar för alla inblandade egenföretagare.

PRENUMERATION
Relaterade artiklar:
blablabla
Läs också  Lagstiftning: Statsrådet kritiskt till nya trafiksäkerhetsåtgärder