Print Friendly, PDF & Email

Het bestaande gevaarlijke kruispunt van de Stoepestraat met de E34 verdwijnt. De werken gaan dit jaar nog van start aan het kruispunt met de Expresweg. Alle onteigeningen voor dit project zijn achter de rug en de werken zijn aanbesteed. Ook de aanvraag voor de omgevingsvergunning is in opmaak.  Wie vanuit Antwerpen richting Brugge de Expresweg neemt is nog steeds verrast wanneer men op de N49 opeens voor een stoplicht komt te staan. Talloze ongevallen waren nodig om deze beslissing te nemen en toch zijn niet alle gevaren geweken na de aanleg van de brug te Assenede. Amper een paar kilometer verder ter hoogte van Boekhoute, een deelgemeente van Assenede komt men de volgende stoplichten tegen en een levensgevaarlijke oversteek.  De aanleg van twee andere Asseneedse kruispunten komt pas veel later aan de beurt. Afgelopen week gebeurde het zoveelste zware ongeval op de expresweg waarbij een bestuurder gewond raakte.  Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is al tientallen jaren bezig met de omvorming van de N49 tot autosnelweg.

In het voorjaar van 2019 kwam er  een nieuwe brug ter hoogte van de Stroomstraat in Oosteeklo. Maar daarmee is de N49 nog lang geen snelweg. Volgende in de rij is dit jaar de Stoepestraat in Assenede. De aannemer is inmiddels bekend en nu is het alleen nog wachten op een startdatum. Ook voor de twee andere kruispunten op het grondgebied van Assenede, Nieuwburgstraat en Oosthoek, zijn er plannen, al blijft het nog even wachten.

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt al geruime tijd aan de ombouw van de N49/E34 tot autosnelweg om de gewestweg veiliger en vlotter te maken. Het project Stoepestraat is één van de projecten om de ombouw te realiseren. Het project bestaat uit een nieuwe brug over de E34 ter hoogte van de Stoepestraat in Assenede, een nieuwe verbindingsweg tussen de Stoepestraat en de Kanaalstraat in Zelzate en de verbreding van de zuidelijke parallelweg aan de N49 (Gavergrachtstraat). Hiervoor werkt het Agentschap Wegen en VerSDkeer samen met Aquafin en de gemeenten Assenede en Zelzate. 

Lees ook  Bewustzijn: wat drijft jongeren tot het gooien van objecten vanaf bruggen?

geen op- en afritten

Het bestaande gevaarlijke kruispunt van de Stoepestraat met de E34 verdwijnt dan wel, maar hier komen geen op- en afritten, dus het zal niet langer mogelijk zijn om de E34 op of af te rijden aan de Stoepestraat. Voor een goede uitwisseling met de E34 bouwen we een nieuwe verbindingsweg tussen de Stoepestraat en de Kanaalstraat (R4) in Zelzate. Ook de paralellweg die ten zuiden van de E34 ligt (Gavergrachtstraat) wordt verbreed. 

N49 Assenede