Uit een eerste vrijgave van de resultaten, die niet als de definitieve versie mogen worden beschouwd, blijkt toch dat de eerder aangekondigde veiligheid in de luchtvaartsector niet het geval is. Veel luchtvaartmaatschappijen verkondigen al maanden dat vliegen veilig is voor overdracht van het Covid virus door het gebruik van de Hepa filters. Een nieuwe studie, gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), onthuld hoe de overdracht van COVID-19 plaatsvond tijdens een vlucht van Emirates naar Auckland, Nieuw-Zeeland, ondanks het testen vóór vertrek van de passagiers. 

De vlucht, die op 29 september 2020 in Nieuw-Zeeland landde, werd uitgevoerd door een Emirates Boeing 777-300ER. In totaal waren 86 passagiers aan boord van de vlucht, inclusief de zeven passagiers die later positief testten. De zeven reisden via Dubai naar Auckland, Nieuw-Zeeland, afkomstig uit vijf verschillende landen: Ierland, India, Oekraïne, Zuid-Afrika en Zwitserland. Alle zeven gingen bij aankomst op het eiland in de Stille Oceaan de Managed Isolation and Quarantine (MIQ) binnen, en testten positief op COVID-19. 

Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates, hebben altijd de loftrompet geblazen over de veilige omgeving aan boord van vliegtuigen in 2020. De HEPA-filters, die volgens de CDC “een efficiëntie van meer dan 99,9999% bieden” tegen deeltjes in het bereik van 1 tot 10 µm, zijn aanwezig op de meeste commerciële vliegtuigen, waaronder de Boeing 777-300ER.

Emirates Londen
Print Friendly, PDF & Email