Print Friendly, PDF & Email

Dat iedereen naar buiten wil komen is te begrijpen, maar de wijze waarop ze een park achterlaten is schandalig. Duizenden mensen verzamelden zich in het Amsterdamse stadspark om te zuipen, te dansen en een gigantische berg zwerfvuil achter te laten. Het niet zo lang geleden geopende Belvédère in Droogdokkenpark te Antwerpen heeft zich op korte tijd ontpopt tot een pleisterplek van stadsbewoners. Ook daar het zelfde scenario de laatste dagen, een massale overtreding van de coronaregels en bergen zwerfafval. Wat bezielt mensen om hun eigen rotzooi niet mee te nemen naar huis? Je honderd procent aan de coronaregels houden is wellicht niet te doen, maar je eigen rotzooi opruimen kan wel.

“Een lege bak bier op de Belvédère als getuige van een zieke mentaliteit”

Aan vuilnisbakken en containers geen gebrek in Antwerpen. De capaciteit bedraagt 7.000 liter ofwel een equivalent van 70 vuilbakken. Na een week zit die maar voor 63 procent vol. Het gedrag bij veel mensen is verkeerd. Voorlopig neemt de stad Antwerpen ook geen extra maatregelen om samenkomsten tegen te gaan. De enige oplossing is dat mensen hun afval mee naar huis nemen. Ook al plaatst de stad nog meer extra containers op strategische plekken, het afvalprobleem kan pas opgelost geraken als de mentaliteit verandert.

afvalstort
afvalstort in park: “Zieke mentaliteit”

terrassen de oplossing?

Er hangt het gevoel van revolutie in de lucht. Lekker opstandig en afzettend tegen de gevestigde orde. Helaas heeft de horeca de doelgroep tegen. Ook als terrassen veilig open kunnen als iedereen zich blijft gedragen, blijkt dat blijven gedragen problematisch is voor velen. Gelukkig wordt men in horecakringen nu ook rebels met het terrassenbeleid. 

Steeds meer mensen zijn klaar met het opstapelende afval bij inzamelpunten in parken en op straat. Een Amsterdammer uit Nieuw-West startte recent een petitie om de gemeente op te roepen om het meenemen van je eigen afval uit parken te verplichten. Andere stadsbewoners roepen elkaar tot de orde op sociale media, in opiniestukken in kranten en via briefjes op vuilcontainers.

Lees ook: Kabinet ziet geen ruimte meer om de regels verder los te laten