Print Friendly, PDF & Email

Mallorca was er voor iedereen tot Corona kwam. Momenteel is er een grote leegte op het Baleareneiland, vakantiegangers blijven weg door de coronacrisis. De Balearen plannen nu een proefproject waarvan de Engelsen in eerste instantie zouden profiteren. Britten en Duitsers kunnen na uitgebreide tests de meeste regio’s van Spanje binnenkomen, maar thuis verwachten ze 14 of tot 10 dagen quarantaine na thuiskomst. Voor velen geen praktisch of op zijn minst aantrekkelijk vooruitzicht. in 2020 arriveerden slechts 223.000 reizigers uit Groot-Brittannië – een daling van 93 procent ten opzichte van het voorgaande jaar – en 720.459 toeristen uit Duitsland – een daling van 84 procent.

Eerst kwam het virus, daarna de ontberingen. Het toeristeneiland Mallorca lijdt als geen andere Spaanse regio onder de pandemie. Hoewel het aantal besmettingen is gedaald, staat de Mallorca-toeristenmachine stil. Er zijn nauwelijks bezoekers meer. Veel eilandbewoners die werken in de toeristische sector melden zich als seizoenarbeiders meestal als werkloos in de winter en gaan dan in de zomer weer aan het werk. Dus tot nu toe werkte het altijd op de een of andere manier. Maar vanwege de jaarlijkse winterstop krijgen ze geen werkloosheidsuitkering. 

Volgens Der Spiegel is geen enkele andere regio in Spanje harder getroffen door de economische gevolgen van de pandemie dan de Balearen . Nergens anders is het aantal buitenlandse gasten zo sterk afgenomen. Volgens een studie van de Universiteit van de Balearen is nu een op de vier inwoners verarmd. Het aantal mensen dat in existentiële armoede leeft, zou binnen een jaar verdubbeld zijn tot ongeveer 34.000. Bijna een op de vijf Baleárico stond eind vorig jaar officieel als werkloos geregistreerd. Inmiddels zijn er waarschijnlijk nog meer , de meeste hotels zijn nog gesloten.

Lees ook  Toerisme: duurzame toeristische opties verhogen aantrekkingskracht van Cyprus

De crisis laat zien hoe afhankelijk het eiland is van toerisme en hoe dun de reserves van veel gezinnen zijn. Helpers vertellen over vrouwen die luiers meenamen, ook al hadden ze geen kleine kinderen thuis – ze sneden ze in stukken om zelf maandverband te maken. Ze hebben geen geld voor hygiëneproducten. Of gezinnen die geen aardappelen kunnen koken omdat ze zonder gas komen te zitten. Lokale media berichten momenteel regelmatig over huisuitzettingen omdat de huur niet kon worden betaald. Mensen trekken bij vrienden in of komen terecht in een daklozenopvang. Sociale huisvesting wordt allang niet meer aangeboden aan alle behoeftige mensen.

Onder de noemer Global Society rapporteren verslaggevers uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa over onrecht in een geglobaliseerde wereld, sociaal-politieke uitdagingen en duurzame ontwikkeling. De rapporten, analyses, fotoseries, video’s en podcasts verschijnen in de internationale sectie van SPIEGEL. Het project is van lange duur en wordt gedurende drie jaar ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF).

Lees ook: 74 procent minder passagiers op Brussels Airport

Mallorca
verlaten straten nu toeristen wegblijven op Palma de Mallorca