Velen werken momenteel nog steeds noodgedwongen digitaal vanuit huis en maken er het beste van. Maar thuiswerken heeft zijn tol geëist. En toch heeft menig sceptische werkgever geleerd dat de productiviteit nauwelijks heeft geleden onder het thuiswerken. Nu het licht aan het einde van de lockdown tunnel zichtbaar is geworden beginnen veel bedrijven zich te beraden over de wijze waarop ze na de pandemie kantoren en vergaderingen moeten inrichten. Wie nu met regelmaat de weg op gaat merkt wel dat hij niet de enige is. Steeds vaker duiken files op. De roep om te stoppen met het organiseren van fysieke bijeenkomsten of afspraken vóór tien uur ’s morgens en bij voorkeur ook na vier uur ’s middags wordt steeds groter.

slimmer uit ‘slimme’ lockdown 

Er staat ontzettend veel op het spel. De gedwongen quarantaine door het coronavirus pleegt een aanslag op het welbevinden van veel mensen. Toen Marjan Rintel afgelopen jaar van start ging als nieuwe NS-directeur had ze waarschijnlijk niet verwacht dat lege treinen het toonbeeld van openbaar vervoer zou worden. Maar wie heeft het afgelopen jaar de files en volle treinen gemist? Het is zaak om nu de reorganisatie van het spitsvervoer door te voeren. Universiteiten en hogescholen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de ochtendspits in het openbaar vervoer. De files en volle treinen zullen waarschijnlijk wel terugkeren, maar wanneer je flexibele werktijden en schooltijden wil doorvoeren is het nu of nooit. Wellicht zijn we al te laat en hebben we het afgelopen jaar onvoldoende gebruikt om het vervoer te reorganiseren.

Lees ook: Fiscale regelingen zakelijke mobiliteit complex

Eindhoven Centraal
Foto: Pitane Blue - Eindhoven Centraal
Print Friendly, PDF & Email