De rechtbank in Haarlem heeft D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-Reizen, failliet verklaard. De gevolgen voor klanten die een reis bij de organisatie hebben geboekt of over een voucher beschikken na een eerder door corona geschrapte reis, zijn nog onbekend. D-reizen was wel aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), maar of daarmee ook alle reizen en vouchers volledig gedekt zijn, is nog onzeker. D-reizen sleepte zelf eerder SGR en de Nederlandse Staat voor de rechter omdat het achter het net dreigde te vissen bij het voucherfonds. 

Na een uitstap naar Duitsland bij van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group kwam reisbureauketen D-reizen afgelopen december weer in Nederlandse handen. Topman Jan Henne De Dijn neemt de onderneming samen met zijn zakenpartner Marije Haeck over van het Duitse reisconcern RT/Raiffeisen Touristik Group.

eigenaar pand

Eerder deed de eigenaar van het pand in Meppel een verzoek bij de rechtbank om het moederbedrijf van D-Reizen failliet te laten verklaren. Het reisbedrijf D-rt Retail heeft toen aan de verhuurder voorgesteld om de huur de komende maanden met 75% te verlagen. Het bedrijf volgde hiermee het voorbeeld van andere bedrijven die vinden dat ze de vastgoedmarkt onder druk moeten plaatsen door de coronacrisis.

voorzieningenrechter

In een brief van 9 mei 2020 heeft D-rt Retail haar verhuurders voorgesteld dat de huur over mei en juni wordt betaald, in het derde kwartaal geen huur wordt betaald en in het vierde kwartaal een omzetafhankelijke huur wordt betaald. De eigenaar kon zich niet in dat voorstel vinden en heeft op 14 mei 2020 bij de rechtbank een verzoek om het faillissement van D-rt Retail ingediend. D-rt Retail is onderdeel van een groot concern met een miljoenenomzet, terwijl de eigenaar een particuliere belegger is die één pand bezit als oudedagsvoorziening.

vouchers

D-reizen sleepte zelf eerder SGR en de Nederlandse Staat voor de rechter  omdat het achter het net dreigde te vissen bij het voucherfonds. D-reizen had eerder met toestemming van SGR eigen vouchers uitgegeven, maar omdat het bedrijf als tussenpersoon fungeert en niet zelf pakketreizen aanbiedt, kan het geen aanspraak maken op het voucherfonds. Om vooral kleine reisorganisaties tegemoet te komen, heeft het kabinet een voucherfonds opgericht. In die pot zit 400 miljoen euro, die de branche kan gebruiken als overbruggingskrediet in de vorm van een lening.

Volgens het ANP telt D-reizen ruim 1150 medewerkers en 285 reisbureaus. De franchise ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart. D-Reizen werd in 1966 opgericht en kwam voort uit een initiatief van supermarktketen Dirk van den Broek. Klanten konden sparen voor een reis naar Italië. De supermarktketen heeft z’n belang in het bedrijf zeven jaar geleden verkocht. 

Lees ook: D-reizen sleept SGR en de Nederlandse Staat voor de rechter

Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email