Print Friendly, PDF & Email

FlixBus, dat in samenwerking met Leo Express in Duitsland langeafstandstreindiensten rijdt in concurrentie met DB onder de naam FlixTrain, heeft haar plannen om in Frankrijk treindiensten te rijden voor onbepaalde tijd opgeschort. De voornaamste reden hiervoor zijn de kosten voor het gebruik van het spoorwegnet in Frankrijk. Op de planning stond vanaf 2021 enkele langeafstandstreinen te laten rijden in Frankrijk, zoals Parijs- Bordeaux, Parijs-Brussel, Parijs-Lyon, Parijs-Toulouse en een nachttrein tussen Nice en Parijs.

FlixTrain rijdt al enige jaren in Duitsland als onderdeel van FlixMobility  en heeft een samenwerking met een dochterbedrijf van het Tsjechische Leo Express voor het exploiteren van de treindienst. Toch gaat Flixtrain uitbreiden naar het buitenland en zal vanaf volgende maand ook op de Zweedse markt actief zijn. Vanaf 6 mei gaat FlixTrain dagelijks treinreizen verzorgen tussen de twee grootste Zweedse steden Stockholm en Göteborg. Het expanderen naar Zweden stond vorig jaar reeds op de agenda maar werd uitgesteld.

Flixtrain heeft geen concrete plannen om ook naar Nederland uit te breiden. Binnen Nederland heeft NS op het hoofdrailnet het alleenrecht, maar ieder bedrijf mag een grensoverschrijdende verbinding starten. Zo’n verbinding mag ook binnenlandse reizigers vervoeren, mits dat niet de grootste groep reizigers is. Flixtrain is een Duitse open-access-exploitant van langeafstandsspoorwegdiensten. Het is een dochteronderneming van de langeafstandsbusoperator Flixbus en vult het busnetwerk van zijn moedermaatschappij aan met spoorverbindingen.

Lees ook: Flixbus doekt volgens FNV tegen alle afspraken in Eurolines Nederland op

Flixtrain locomotief
Lees ook  Koninklijke Marechaussee: Flixbus reizigers zonder documenten aangetroffen