De Nederlandse media kunnen nauwelijks hun werk doen tijdens Koningsdag en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben zich daarover volgens de website voor journalistiek Villamedia per brief beklaagd bij de Rijksvoorlichtingsdienst en gevraagd nog voor dinsdag met aanpassingen te komen. De familie bezoekt Eindhoven en verblijft daar langere tijd in een relatief kleine ruimte. Daar is alleen plaats voor de NOS om verslag te doen, besloot de RVD aanvankelijk. Na een eerste klacht zijn nu ook het Eindhovens Dagblad en het ANP toegelaten.

Koningsdag wordt dit jaar alleen gevierd met het koninklijk gezin. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters komen op 27 april naar de High Tech Campus in Eindhoven. De rest van de familie is vanwege de coronacrisis niet uitgenodigd. Het koninklijk gezin wordt op de High Tech Campus ontvangen in een studio waar een groot deel van het programma wordt ingevuld. Het aantal activiteiten wordt bewust beperkt gehouden om eventuele risico’s te voorkomen. 

omstandigheden journalisten

Journalisten krijgen ook steeds vaker te maken met agressie. Ondertussen is PersVeilig gestart met een enquête naar bedreigingen van Nederlandse journalisten. Het laatste onderzoek naar bedreigingen van journalisten dateert van vier jaar geleden, maar de laatste tijd was er behoorlijk aanleiding een nieuwe inventarisatie uit te voeren. Politie en OM volgen agressie en geweld tegen journalisten snel op, met een hoger strafuitgangspunt dat is vastgelegd in de richtlijnen. Afgaande op recente signalen staan journalisten nog steeds onder druk, en wellicht nog meer dan enkele jaren geleden. Het vervolgonderzoek is bedoeld om inzicht te verkrijgen in de mate waarin journalisten te maken krijgen met agressie en bedreiging en wat de impact hiervan is.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau I&O Research.

Lees ook: Koninklijk gezin op Koningsdag zonder familie naar Eindhoven

Eindhoven
De familie bezoekt met Konigsdag Eindhoven
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email