Print Friendly, PDF & Email

Ronald Haverman (55) kreeg de onderscheiding onder meer voor het bedenken en uitrollen van de succesvolle OV-fiets. De OV-fiets is de makkelijke huurfiets voor het laatste stukje van je reis. Als je met de trein aankomt op het station, huur je snel en eenvoudig een OV-fiets en fiets je verder naar je afspraak. Er zijn bijna 300 huurlocaties: op veel stations, bij bus- of metrohaltes en bij P+R terreinen. Haverman ontving maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding in zijn woonplaats Leiden.

“Als Haverman in een NS-stalling liep waar de toen nog blauwe OV-fietsen rommelig stonden gestald, dan zette hij ze stiekem op één keurige rij. Zodat ze allemaal weer strak in het gelid stonden; de snelbinders netjes naast elkaar gedrapeerd, precies in het midden van de bagagedrager.”

Doordat het lokale OV in de meeste steden in rap tempo wordt afgebouwd heeft de OV-fiets de wind in de zeilen. Met de OV-fiets heb je de vrijheid om te gaan waar je wilt, wanneer je vertrekt en hoe je fietst. 

OV-chipkaart is de sleutel

Bij het nieuwe OV-fietsslot is je OV-chipkaart de sleutel van de OV-fiets. Hieronder lees je stap voor stap hoe het nieuwe OV-fietsslot precies werkt. Momenteel kun je een OV-fiets met het nieuwe OV-fietsslot alleen op station Apeldoorn en Den Bosch huren. In de loop van 2021 worden steeds meer stations voorzien van OV-fietsen met het nieuwe slot. 

stichting

Om de OV-fiets te laten groeien en kostendekkend te maken, heeft Haverman volgens Maatschappij voor Beter OV de Stichting OV-fiets in het leven geroepen. Als voorzitter moest hij flink lobbyen en weerstand overwinnen, onder andere bij de voorzichtige NS en behoudzuchtige stallinghouders, die eerst moesten zien dat het verhuren van OV-fietsen makkelijker, sneller én lucratiever was omdat ze er in minder tijd meer verhuurden.

Toen de OV-fiets eenmaal een doorslaand succes was bij de reizigers, heeft NS de exploitatie begin 2008 na enige strubbelingen overgenomen van de Stichting OV-fiets. Het aantal ritten is gigantisch gegroeid: van 33.000 in 2003, via 330.000 in 2007, naar 5.200.000 in 2019. De bedenker heeft altijd al gedroomd van miljoenen ritten per jaar.

Lees ook: Circa 2 miljoen euro voor Koningsdag in Eindhoven

OV fietsen - station Utrecht