We zitten nu al meer dan een jaar met de gevolgen van de coronacrisis en we zijn er nog niet. Veel branches zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. De luchtvaartbranche is ook zwaar getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Af en toe zien we vanuit onze redactie naast de luchthaven een vliegtuig landen en vertrekken. 

Hoe zit het nu eigenlijk met de brandweer op Eindhoven Airport? Hebben zij nog wel werk nu het zo extreem rustig is met vliegtuigen door de gevolgen van de coronacrisis? En heeft de militaire vliegbasis het ook rustig vergeleken met voor de coronacrisis? Wat zijn de dagelijkse activiteiten van de brandweer op Eindhoven Airport? We hebben deze vragen aan Majoor Agerbeek gesteld, hij is Commandant Luchthavendienst en verantwoordelijk voor het leveren van diensten zoals brandweer, luchtverkeersleiding, landingsterrein beheer, meteorologie en vogelaanvaringspreventie op vliegbasis Eindhoven.

"Luchthaven Eindhoven is een luchthaven met een bijzonder karakter, namelijk een militaire vliegbasis met civiel medegebruik. Dat civiele medegebruik omvat o.a. Eindhoven Airport. Als medegebruiker zorgt Eindhoven Airport voor het aanbod van commercieel vliegverkeer, maar omdat zij daarvoor gebruik maken van de infrastructuur van een militaire vliegbasis worden de ondersteunende diensten dus ook veelal door de Koninklijke Luchtmacht geleverd. Zo ook de brandweer”"

De coronacrisis heeft de commerciële luchtvaart stevig geraakt, de militaire luchtvaart is wel doorgegaan. Niet geheel onverstoord want ook daarbinnen hebben ze met uitdagingen en voorzorgsmaatregelen als gevolg van de pandemie te maken. De militaire vliegbewegingen op de militaire vliegbasis zijn wel op peil gebleven. Dat is ook goed aangezien de militaire luchtvaart juist iets moet zijn waar de internationale maatschappij op moet kunnen rekenen in tijden van crisis. Dat is ook de reden dat de luchthaven brandweer hier nog steeds zijn werk heeft. In het afgelopen jaar weliswaar met een andere verhouding in klantvraag dan voorgaande jaren.

“De brandweer op vliegbasis Eindhoven levert dus voor zowel civiel als militair vliegverkeer op de luchthaven zogenaamde “vliegtuigbrandbestrijding” als één van hun twee hooftaken. De tweede hoofdtaak van de brandweer is “basis brandweerzorg”, met andere woorden het brand beveiligen van de gebouwen op de vliegbasis vanuit zowel preventief als repressief oogpunt. Ook deze taak is als gevolg van de COVID-19 pandemie ongewijzigd gebleven. Of er nu veel of weinig vliegverkeer op de luchthaven is en of er nu veel of weinig mensen in de gebouwen op de vliegbasis aanwezig zijn, de brandweer zorgt te allen tijde voor veiligheid en is dus 24/7 volledig bemand aanwezig”

Daar waar de luchthaven tijdens ‘normale’ jaren een verkeerssamenstelling heeft die hoofdzakelijk uit civiele luchtvaart (burgerluchtvaart) bestaat, is het afgelopen jaar de boventoon gevoerd door militaire luchtvaart. Nummer 1 van de hoofdtaken van de brandweer op vliegbasis Eindhoven is “vliegtuigbrandbestrijding”. Nummer 2 van de hoofdtaken is “basis brandweerzorg” ofwel het brand beveiligen van de gebouwen op de vliegbasis zowel preventief als repressief. Deze 2 hoofdtaken zijn ondanks de coronapandemie ongewijzigd gebleven. Of er nu veel of weinig mensen in de gebouwen aanwezig zijn, de brandweer moet altijd zorgen voor de veiligheid en is daarom 24/7 volledig bemand aanwezig.

Lees ook: Nog redelijk veel privévluchten tijdens coronacrisis 

Eindhoven Airport in coronatijd
Print Friendly, PDF & Email