Als u een inenting tegen corona heeft gehad krijgt u hiervan een bevestiging mee. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een stuk papier met daarop gegevens over de vaccinatie. Dit is geen officieel vaccinatiebewijs. U krijgt na elke prik een bevestiging van de inenting. Hierop staan gegevens als het soort vaccin dat u heeft gekregen. Ook als u 2 prikken krijgt, ontvangt u na elke prik een bevestiging op papier. 

Volgens Nieuwsuur werken niet alle GGD’s mee aan het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele boekje. Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit geelkleurige boekje wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin.

Ook zijn er berichten van terugkomende ICT problemen bij de GGD’s die maar niet opgelost lijken te raken. Medewerkers worden vaak moedeloos van de problemen die ze ervaren met de automatiseringssystemen.

"Helaas kan ik geen bewijs meegeven van uw vaccinatie. Het is hier vandaag weer eens een grote ellende met onze computers. De printers doen het weer niet! Weer een of andere Javascript fout, geen idee wat dat is. Wat een ellende met de automatisering. Ik kan wel registreren dat je hier was maar meer kan ik niet meegeven als bewijs van uw vaccinatie."

Sommige GGD’s weigeren in te vullen

Toch meldt de Rijksoverheid op de website volgende. Heeft u een geel vaccinatieboekje? Dan kan de bevestiging van de prik tegen corona ook in dit boekje als u dat wilt. Op het moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. U hoeft namelijk nergens te laten zien dat u een coronaprik heeft gehad. Komt er in de toekomst wel een vaccinatiebewijs of gaan landen vragen om een bewijs als u reist? Dan zorgt de overheid ervoor dat deze niet na te maken zijn.

"Mensen gaan ermee naar de GGD's als ze hun prik halen, maar sommige GGD's willen het niet invullen. Vervolgens bellen mensen ons voor hulp, maar wij kunnen niets doen"

Volgens SDU speelt dat met name in GGD-regio’s Haaglanden, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland. Op de vaccinatie-uitnodigingen die het RIVM verstuurt, wordt niet vermeld dat de genodigde het boekje kan meenemen.

geen besluit

Nederland heeft nog geen besluit genomen over een vaccinatiebewijs voor reizen naar het buitenland. Op internationaal en Europees niveau is hierover ook nog geen besluit. Dit heeft onder meer de volgende reden: het is nog niet duidelijk  of iemand na vaccinatie nog besmettelijk is en het virus alsnog kan overdragen. Wel werkt Nederland met meerdere Europese landen samen aan afspraken.

Lees ook: Goedkope taxi naar het vaccinatiecentrum niet populair

vaccin registraties worden bijgehouden in het gele boekje
Print Friendly, PDF & Email