BMW was er wat betreft een elektrische auto in de gelederen al vroeg bij. Al in 2013 kwam hun eerste volledig elektrisch model de i3 op de markt. Het duurde daarna echter ruim zeven jaar voordat een tweede elektrisch voertuig, een SUV, in de Chinese fabriek van BMW het levenslicht zag was de BMW iX3.

BMW kenners zien aan de naamgeving direct dat het hier geen van scratch af ontworpen EV betreft. De X3 is een al veel langer bestaand model. Volgens BMW past de iX3 perfect in hun filosofie van ‘Power of Choice’ wat betekent dat de autorijder zelf kan kiezen welke aandrijflijn hij of zij van dit model wil rijden; op fossiele brandstof, als plug-in hybride of, zoals de iX3, volledig elektrisch. 

Dat de iX3 gebouwd is op een al bestaand model heeft zowel voordelen als nadelen. Zo zal het niemand opvallen dat er elektrisch gereden wordt Het enige verschil is de als accent aangebrachte blauwe striping, want het design en interieur zijn identiek. Er moest echter nog wel een plaats gezocht worden voor de accu van 80 kWh, die uiteindelijk onder de vloer terecht is gekomen. Dit maakt de auto behoorlijk zwaar, hij weegt maar liefst 2260 kilo maar hij mag dan maar weer weinig trekken. Aan de haak mag maximaal 750 kilo gehangen worden, waardoor een tripje met de caravan er helaas niet inzit. Ook behoort met dit gewicht sportief rijden niet echt tot de mogelijkheden. Neem daarbij de wat stugge vering en de hobbels in de weg lijken groter dan ze zijn.

Regeneratief remmen

Daarentegen is de actieradius van de iX3 zeker behoorlijk te noemen, ruim 300 kilometer is gemakkelijk haalbaar. Dit komt onder meer door de goede energiedichtheid van de accucellen, maar ook door de aerodynamische velgen die de luchtweerstand verminderen. Ook is de auto perfect voor het gebruik van regeneratief remmen. Zet je de pook van de automaat in stand B (Brake) dan ga je over op rijden met één pedaal. Het remmen wordt hiermee zelfs vrijwel overbodig en de auto past zich steeds en aan aan de omgeving en aan de snelheid van je voorligger.

De digitale sleutel

Een mooie nieuwe gadget op technologiegebied is de digitale sleutel van de BMW iX3. Ben je in het bezit van een iPhone dan kunnen de sleutelfuncties met een speciale app hierop gezet worden. Vervolgens kunnen deze gegevens weer digitaal gedeeld worden (met andere iPhone bezitters) zonder dat de sleutel hoeft te worden afgegeven. De eigenaar kan op deze manier zelfs bepaalde beperkingen instellen; zoals de maximale snelheid waarmee gereden mag worden en zelfs het volume van de muziek. Op deze manier kunnen zes digitale sleutels gedeeld worden, die te allen tijde direct te deactiveren zijn, mocht dat nodig blijken.

De BMW iX3 is zeker niet goedkoop. De vanafprijs is € 67.500,- Maar dan hoef je ook niet meer bij te betalen voor diverse opties. Adaptive cruise control, waarschuwingssignalen voor een dode hoek en kruisend verkeer en actieve rijstrookondersteuning, zitten bij de prijs inbegrepen. En dat geldt ook voor een panoramadak, voor lichtmetalen velgen, voor verwarmde, elektrisch verstelbare stoelen en voor een wifi hotspot.

Meer technische kenmerken zijn hier beschikbaar.

Met elektrisch rijden kies je voor een duurzamere toekomst. Maar hoe regel je dat je thuis of bij je (eigen) bedrijf makkelijk en snel kunt opladen? De experts van EVService weten alles van laadpalen, wallboxen, kabels en aansluitingen. Zij zorgen voor een laadoplossing die precies bij je past. Ook als je via zonne-energie de stroom voor je auto wilt opwekken.

Lees ook: Er rijden veel elektrische steps in Nederland

BMW iX3 oplaadcontact
Print Friendly, PDF & Email