De jongeren onder ons zullen vast denken: “waar hebben ze het over”. Betamax heeft in de jaren tachtig met Video 2000 en VHS gestreden om de standaard voor videorecorders. Die strijd werd destijds gewonnen door VHS. Zoals het er nu naar uit ziet lijkt het met waterstof dezelfde kant op te gaan. Euro 6, elektrisch of waterstof. Er wordt veel gesproken over elektrisch vervoer als duurzaam alternatief voor diesel of benzine, maar ook rijden op waterstof is steeds meer in opkomst. De grote vraag is wie deze strijd gaat winnen de komende jaren. Waterstof is feitelijk geen brandstof maar een energiedrager. De auto’s tanken waterstof, die in het voertuig door een zogeheten brandstofcel wordt omgezet in elektrische energie. 

Het Nederlandse Klimaatakkoord ziet voor waterstof een ‘cruciale rol’ weggelegd in de Nederlandse energietransitie. Waterstof en brandstofceltechnologie moeten een belangrijke rol spelen in de overgang naar een schoner energiesysteem. En toch lopen we in Nederland niet voorop wanneer het gaat om tankinstallaties voor waterstof. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht. Het doel is om zo snel als mogelijk door heel Nederland waterstof te kunnen tanken. Ook buiten Nederland groeit het netwerk van waterstofstations. Zo zijn er in Duitsland inmiddels 87 waterstofstations. Daar liggen al plannen om dit uit te breiden naar vierhonderd in 2023.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)
De komende jaren komen er, naar verwachting meer waterstoftankstations.

In de Drechtsteden is de ontwikkeling van waterstof in volle gang. Stroomlijn neemt deel aan de innovatietafel Waterstof, die wordt gefaciliteerd door de Werkgevers Drechtsteden. Samen met Berkman Tankstations en subsidieadviseurs IMC is daar het idee ontstaan voor een mobility-HUB in Alblasserdam. Al snel haakte de gemeente Alblasserdam aan en ook de GRD doet mee. De HUB is een plek waar mensen samenkomen en worden gefaciliteerd in duurzame mobiliteit. Er wordt waterstof en elektrisch laden aangeboden. maar ook diensten die mobiliteit efficiënter maken. Denk aan flex- en vergaderplekken, OV, deelauto’s, scooters, en fietsen. Ook restaurants, sport- en recreatiemogelijkheden.

overheidsinnovatie

De Wijkhopper van Stoomlijn is ingezonden als kandidaat voor de ‘Overheidsinnovatie van het jaar 2021’. Een verkiezing die is uitgeschreven door de Vereniging voor Overheidsmanagement. Samen met 40 andere inzendingen staat Stroomlijn op de longlist van deelnemers. Op 1 september reduceert deze lijst tot een shortlist van 10, die mogen pitchen voor een deskundige jury in een ‘Dragon’s Den format’, waarna 3 finalisten overblijven die door de jury worden bezocht. Dan wordt de toepassing van deze 3 innovaties in de praktijk beoordeeld. Op 18 november is de feestelijke uitreiking in de Ridderzaal in Den Haag.

ambassadeur

Lisette de Lijster de Raadt heeft haar sporen verdiend aan de opdrachtnemerszijde van het doelgroepenvervoer. Zij heeft op jonge leeftijd het taxibedrijf van haar vader overgenomen en uitgebouwd tot een toonaangevende doelgroepenvervoerder. In 2015 heeft zij de overstap gemaakt naar opdrachtgeverszijde waarmee ze haar specifieke kennis en kunde nu inzet om aan praktische en duurzame vervoersoplossingen te werken. Lisette de Lijster de Raadt is sinds een paar maanden ambassadeur voor de toepassing van waterstof in het doelgroepenvervoer.

Lees ook: Nog lang geen landelijk netwerk waterstoftankstations

Lisette de Lijster de Raadt - Ambassadeur van het ministerie van I&W voor de toepassing van waterstof in DGV
Print Friendly, PDF & Email