Print Friendly, PDF & Email

NS, ProRail en Gemeente Middelburg gaan het station en het gebied daar omheen flink aanpakken. De komende jaren wordt het stationsgebouw gerenoveerd en slimmer ingedeeld, de perronkap en reizigerstunnel worden opgeknapt en het stationsgebied wordt vernieuwd. “We gaan nu kijken hoe we de werkzaamheden het beste in kunnen passen.” Met de werkzaamheden zijn enkele miljoenen gemoeid.

Het station staat al jaren op de nominatie voor een grondige aanpak. Afgelopen jaar was er een forse tegenslag toen bleek dat ook de fundering van het monumentale gebouw vernieuwd moest worden. “We hebben de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan naar een oplossing”, zegt NS-projectleider Ken Prijn. “Herstellen blijkt niet mogelijk en dus komt er een compleet nieuwe fundering plus vloer.” Dat de fundering zo slecht was leek een tegenvaller, maar biedt nu ook weer kansen om het gebouw niet alleen te renoveren, maar ook opnieuw in te richten.

Slimmer indelen

“We willen de ruimte in het station slimmer indelen en beter aan laten sluiten bij de behoefte van de reiziger”, zegt stationsmanager Marion den Hooglander. “Aan de kant van de reizigerstunnel willen we een horecagelegenheid. Dan is het makkelijk om nog snel met een kop koffie of een versnapering de trein in te stappen. Bovendien kun je daar verwarmd wachten op de trein.”

De stationshal wordt nu bijna niet gebruikt. “Daarom gaan we kijken naar een nieuwe invulling. Maar net als bij de rest van het station hangt dat af van ondernemers of initiatieven die interesse hebben in een of meerdere ruimtes.” Daarnaast zal de fietsenstalling gebruikersvriendelijker worden ingericht.

Lees ook  Puzzelen: Prorail en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao

Stationsgebied

Het gebied rondom het stationsgebouw krijgt een nieuwe ‘look and feel’, zegt ProRail-projectmanager Eric-Jan Luijk. “Naast het stationsgebouw wordt het perron opgehoogd zodat deze gelijkvloers ligt met de instap van de trein. Deze hoogte is belangrijk om personen met een mobiliteitsbeperking toch zelfstandig gebruik te kunnen laten maken van de trein.” Daarbij wordt ook de monumentale perronkap gerenoveerd en zal de wateroverlast in de reizigerstunnel worden teruggedrongen. De reizigerstunnel krijgt een mooiere uitstraling die beter past bij de directe omgeving.

Met de komst van nieuwe studentenhuisvestiging bij het station kan het stationsgebied niet achterblijven, zegt wethouder Chris Simons. “Voor de toekomstige mobiliteit zijn openbaar vervoer en duurzaamheid heel belangrijk. Het station van Middelburg wordt als mobiliteitshub beschouwd, een plaats waar verschillende vervoersvormen samenkomen. Bijvoorbeeld een goed functionerende voorzieningen als kiss-and-ride en park-and-ride horen daarbij. Hiermee krijgt het station van Middelburg een spilfunctie.”

Overlast

De werkzaamheden zullen voor overlast zorgen. “Dat heb je natuurlijk altijd, maar de reizigers krijgt er wel een beter station voor terug!”, zegt Luijk. “We gaan nu kijken hoe we alle werkzaamheden het beste kunnen inpassen.”

Omdat er veel verschillende werkzaamheden op een relatief kleine ruimte zijn voorzien en het station altijd in dienst blijft is de uitvoeringspuzzel nog niet geheel gelegd. Wel is al duidelijk dat het werk wordt opgedeeld in verschillende projecten, om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Er wordt begonnen met het stationsgebouw. Daarna volgen de werkzaamheden aan het gebied rondom het stationsgebouw (de perronkap en de reizigerstunnel). Als laatste is het stationsplein aan de beurt.

Lees ook  Olympische spelen: finaleweek zorgt voor stormloop op treintickets naar Parijs

Lees ook: ProRail wil miljarden om het spoor te verbeteren

prorail
prorail