Pitane Image

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken roept alle Nederlanders op te vertrekken uit Oekraïne. De veiligheidssituatie was al zorgelijk, en is de afgelopen dagen steeds verder verslechterd. In overleg met de verschillende bondgenoten neemt Hoekstra nu deze stap en roept alle Nederlanders op Oekraïne te verlaten. Lees hier het reisadvies voor Oekraïne. Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten. 

Er blijft een minimale bezetting aanwezig. Vanuit het trefpunt in Lviv kan de ambassade noodhulp bieden, zoals noodvisa en laissez-passers. Het reisadvies voor Oekraïne is naar rood gegaan: dat betekent dat het te gevaarlijk is om naar het land te reizen. Alle reizen worden afgeraden, en Nederlanders wordt aangeraden te vertrekken nu er nog commerciële vluchten beschikbaar zijn. 

Oekraïne beloofde zondag het luchtruim open te houden voor internationaal verkeer, ondanks hoogopgelopen spanningen met buurland Rusland. De Oekraïense president riep eerder op tot kalmte en zei dat “paniek nu de grootste vijand is”. Ondertussen roepen steeds meer landen hun burgers op het land te verlaten. De VS heeft zaterdag ook Amerikaanse medewerkers van de OVSE-waarnemingsmissie in Oekraïne opgeroepen het land te verlaten. Sinds maart 2014 zijn honderden internationale waarnemers van de OVSE in Oekraïne gestationeerd.

(Tekst loopt door onder de foto)
Ook het meeste ambassadepersoneel zal Oekraïne verlaten.

De gebeurtenissen in Oekraïne kunnen snel veranderen. Militaire actie waar dan ook in Oekraïne kan consulaire ondersteuning door de ambassade in Kiev verhinderen. Als de situatie verslechtert dan is er een kans op onderbreking van voorzieningen zoals elektriciteit, brandstof, internet en telefoonverkeer. Houd hier rekening mee. Het advies is verder dat Nederlanders die nog in Oekraïne zijn zich registreren bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. KLM vliegt niet meer van en naar Oekraïne. Het kan zijn dat andere vliegmaatschappijen ook niet meer van en naar Oekraïne vliegen. Houd daar rekening mee.

Lees ook: Derde E-HUB voor ViaEurope in Hongarije

Print Friendly, PDF & Email