Op sociale media werd woedend gereageerd op beelden van een chauffeur van Regiotaxi Utrecht die op nogal ongeduldige wijze een hulpbehoevende vrouw zijn taxi in helpt. Al is van ‘helpen’ in dit geval weinig te merken.

“Kom maar mevrouw, de weg is vlak. Kom maar!”, roept de man, terwijl hij veelvuldig en zenuwachtig met zijn handen klapt. “Ja, wij hebben nog wel meer werk te doen he”, verklaart hij zijn zenuwachtige gedrag. “Andere chauffeurs waren allang weggeweest.”

Dit verhaal staat natuurlijk niet op zichzelf en hoewel dit gedrag van de chauffeurs geenszins is goed te praten is de kern van de zaak de regelgeving die we met elkaar hebben bedacht. Het moet steeds goedkoper en kwaliteit kan niet zonder het investeren in mensen.

Het desbetreffende taxibedrijf voert in opdracht van Regiotaxi Utrecht het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer de opdracht uit en regelt dit met deeltaxi’s in deze provincie. Op zich een vertrouwd beeld wat we overal in Nederland terugvinden bij de uitvoering van deze vervoersvorm.

Binnen deze vorm van vervoer zijn ‘scherpe’ spelregels van kracht zoals bijvoorbeeld de maximale wachttijd op de klant wanneer deze niet klaar staat. In de meeste gevallen kan de taxichauffeur doorrijden wanneer de wachttijd meer dan vijf minuten is. Andere reizigers die reeds in de bus zitten wachten dan ook.

Andere reizigers ook de dupe omdat hun taxi te laat komt opdagen

Gecombineerd vervoer bestaat in de meeste gevallen uit een route van twee tot vier gecombineerde reizigers die binnen de ‘normen’ dienen vervoert te worden. Wanneer er oponthoud is binnen de route worden de andere reizigers daar eveneens de dupe van omdat hun taxi te laat komt opdagen.

Lees ook  Pitane Mobility bereidt zich voor op de toekomst met Open Core model

Het is geen ongebruikelijk beeld dat er in de sociale media berichten opduiken dat mevrouw Janssen veel te lang moest wachten op haar taxi. De regionale pers en oppositie partijen in de plaatselijke politiek springen hier graag op in om de kwaliteit van de vervoerder in vraag te stellen. In dit geval was het een supermarkt medewerkster die liever filmt dan haar rokende collega mee te helpen om de klant naar de taxi te begeleiden.

Zonder het gedrag in deze kwestie goed te praten kunnen we best samen eens goed nadenken over de regelgeving en eisen die we stellen aan vervoersbedrijven. Wellicht kan dit gedrag een oorzaak zijn van onze regelgeving en een chauffeur die deze regels, qua wachttijd, uitvoert zoals van hem werd verwacht.

Arno Janssen, algemeen directeur van dit taxibedrijf laat weten ‘zeer geschokt’ te zijn. “We schamen ons diep. Het gedrag is respectloos en volstrekt onacceptabel. We hebben contact gezocht met de familie van de vrouw in kwestie en excuses aangeboden.”

Landelijke politiek bemoeit zicht met voorval

In een reactie laat de PVV weten dat zorg- en ouderenvervoer onder druk staat. Bedrijven gaan failliet of stoten zorgvervoer af met ernstige gevolgen. De #PVV stelt kamervragen!

Print Friendly, PDF & Email