Insuretechs moeten van verzekeraars dienstverleners maken. De tijd dat verzekeraars enkel een verzekeringspolis aanbieden is voorbij. De consument verwacht steeds meer en ziet de verzekeraars als dienstverleners.

Banken hebben fintech, verzekeraars insurtech.

De technologische revolutie die door de financiële industrie raast, nadert nu ook de verzekeringswereld. Banken hebben fintech, verzekeraars insurtech, een samentrekking van verzekeren en technologie. Het is lang heel traag gegaan, maar duidelijk is dat ook de verzekeringssector begint te veranderen.

Volgens een recent rapport groeit de zogenoemde internationale ‘insurtechmarkt’ tot 2023 gemiddeld met 41% per jaar. Investeringen in nieuwe verzekeringsinitiatieven nemen explosief toe: tussen 2017 en 2018 verdubbelden deze investeringen.

Volgens het FD experimenteren verzekeraars op de achtergrond wel door geld te steken in data-analyse, kunstmatige intelligentie en machineleren, maar daar merkt de klant nog relatief weinig van bij zijn claimafhandeling.

Veel verzekeraars verkennen technologie, maar zetten deze nog niet breed in. Pilots worden zelden uitgerold in de hele organisatie. ‘De drempels zitten in de cultuur‘, aldus insurtech-expert Roger Peverelli in het FD.

‘Verzekeren is per definitie risico vermijden. Maar als je wilt innoveren zul je op een zeker moment wel risico moeten durven nemen.’

Radicaal veranderen, mooie voorbeelden in  Nederland.

Er zijn ook nieuwkomers die, vaak in samenwerking met bekende partijen, de markt radicaal veranderen en echt nieuwe producten ontwikkelen. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn het kastje in de auto dat een korting op de ANWB-verzekeringspremie geeft als je netjes rijdt, Achmea-dochter InShared, dat volledig online werkt en een deel van zijn inkomsten, na aftrek van kosten, teruggeeft aan de klant. Of Fixico, de app die zorgt voor een snelle afhandeling van autoschade.

Lees ook  Pitane Mobility bereidt zich voor op de toekomst met Open Core model

Taxi’s kunnen hun eigen auto bij Zego verzekeren.

Een van de grootste investeringen ooit in een Europese verzekeringsstart-up werd gedaan in Zego. Het bedrijf, in 2016 opgericht door twee oud-werknemers van Deliveroo, haalde $42 mln bij investeerders uit onder meer Berlijn.

Het bedrijf biedt verzekeringen aan voor deelnemers aan de zogeheten ‘gig-economy’: wie ’s avonds zijn fiets inzet om eten te bezorgen namens Deliveroo of UberEats kan die fiets steeds voor een paar uur verzekeren. Ook de auto’s en scooters die zzp’ers inzetten voor hun werk kunnen worden verzekerd.

Zo kunnen ook taxi chauffeurs hun eigen auto bij verzekeren. De bezorgers bepalen hun eigen tijden en werken de ene week meer dan de ander. Traditionele verzekeraars hebben hun polissen nog niet op deze nieuwe manier van werken afgestemd of laten de deelmarkt helemaal links liggen. Zego zegt stukken goedkoper te zijn dan traditionele verzekeraars. 

Rijden
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email