Toch een prestatie, in dik een jaar tijd zo’n 50.000 klanten weten te strikken voor een huurfiets op abonnementsbasis. Dirk de Bruijn speelde het voor elkaar met Swapfiets. De Bruijn werkt sinds 2014 samen met Richard Burger, Steven Uitentuis en Martijn Obers aan Swapfiets, een startup die huurfietsen op abonnementsbasis levert. Voor 15 piek per maand ben je voorzien van een huurfiets.

De blauwe banden komen je vast bekend voor. Swapfiets is een Nederlandse startup en hun fietsen mag je Mobility as a Service noemen. Een groep studenten uit Delft pionierde door fietsen aan te bieden in een abonnementsdienst. 

Waar je fietsen voor een paar dagen kon huren bij de NS, gaat Swapfiets een stapje verder.

De Swapfiets werkt altijd en als je fiets stuk is, zorgen ze dat er binnen 1 dag een werkende bij jou thuis staat. Zolang het abonnement loopt, zorgen wij voor het onderhoud van je Swapfiets en maken zij alles wat stuk is.

Het nieuwe verdienmodel van Pon.

Investeringsmaatschappij achter Swapfiets is Ponooc, de investeringsmaatschappij van Pon, verkoper van onder andere Volkswagen in Nederland en eigenaar van fietsenmerk Union. Swapfiets gooide afgelopen jaar hoge ogen bij pers en investeerders.

Denis Doeland analyseert in zijn column deze slimme zet van Pon als volgt:

Waar Ikea zelf innoveert en durft te experimenteren met het verhuren van meubels, is het opmerkelijk dat juist een speler in de mobiliteitsindustrie hier zo laat op het idee komt om aan verhuur te denken. Bedacht geen van de 13.000 werknemers bij Pon: we verhuren al auto’s, waarom zouden we dan geen fietsen verhuren?

“Voor een vast bedrag per maand krijg jij een Swapfiets en wij zorgen ervoor dat je Swapfiets het altijd doet.”

Wat als je het Swapfiets-model toepast op de kinderwagenbranche?

Aan dat experiment werkt de Amsterdamse ondernemer Piet Huige (35) momenteel met Wheely. De Swapfiets van de kinderwagens, dat is Wheely. Piet Huige (35), vader van twee, begon zijn leaseplatform uit ergernis. Wilde hij een kinderwagen voor zijn kroost bemachtigen, dan kostte dat hem nieuw al snel 1.000 euro.

“Wij halen het wiegje dan weer op, zodat jij niet met spullen in huis zit die je niet nodig hebt”, zegt Huige. Is je kind na zo’n 2 jaar uit de kinderwagen gegroeid, dan kun je als consument ook nog tijdelijk een buggy leasen bij Wheely. “Dat scheelt je weer een extra aankoop”, aldus Huige.

De Swapfiets van de kinderwagens, dat is Wheely
Print Friendly, PDF & Email