Print Friendly, PDF & Email

Taxibedrijf Uber gaat zijn data over het gebruik van de app in de stad delen met de gemeente Amsterdam en zal tevens inzicht geven in de inkomsten van zijn chauffeurs. Dat is de uitkomst die staat geschreven in het zogeheten Social Charter van Uber en de gemeente Amsterdam. Het document werd opgesteld door de werkgroep onder leiding van Rob van Holten, mede-oprichter van vervoerder Qbuzz.

Voorkomen dat Uber-chauffeurs doelloos door de stad rijden.

Uber belooft nu elk kwartaal inzicht te geven in het aantal chauffeurs en passagiers dat gebruik maakt van de app en deelt daarnaast de gemiddelde afstand en informatie over de plekken waar de meeste mensen opstappen en worden afgezet. Ook zal inzicht worden gegeven of vraag en aanbod van Uber chauffeurs in de stad op elkaar is afgestemd. De gemeente wil op deze manier voorkomen dat Uber-chauffeurs doelloos door de stad rijden op zoek naar ritjes.

‘De afspraken die we nu hebben gemaakt zijn met de gemeente Amsterdam en het ministerie’, zegt Thijs Emondts, general manager Uber Benelux. We staan er voor open om ook met andere gemeenten hierover in gesprek te gaan.

Verdienmodel van Uber staat onder zware druk

Volgens veel critici zorgt het verdienmodel van Uber voor vervelende werkomstandigheden omdat ze minder verdienen dan de doorsnee taxi-chauffeurs en geen arbeidscontract hebben. De chauffeur dient daarnaast 25 procent van de omzet aan Uber te moeten betalen en daardoor worden chauffeurs gedwongen lange dagen te maken.

Volgens Uber zelf valt de werkdruk mee. Van de chauffeurs die inloggen op de Uber app werkt 90% minder dan 50 uur per week. ‘We kunnen niet zien of chauffeurs via hun eigen netwerk ritjes doen, of bij meerdere apps aangemeld zijn.’ licht Emondts toe. ‘De handhaving van de rijtijden ligt bij de Inspectie.’

“In de cao hanteren we een bedrag €20 tot €22 per uur aan arbeidskosten voor een chauffeur. Bij Uber moet van dat tarief ook nog de kosten voor auto en verzekering betaald worden. Dan moet je minsten drie tientjes per uur verdienen om er zelf iets aan over te houden”, aldus Hubert Andela, directeur KNV.

Gezichtsverificatie niet toegestaan

Eerder toonde AT5 al aan dat er naar schatting honderden chauffeurs onder andermans naam met de app rondrijden. Uber wil dat tegengaan door gezichtsverificatie ook in Europa in te voeren, alleen staat de huidige privacywetgeving dat helemaal niet toe. ‘Het is onze ambitie, maar we kunnen het nu niet aanzetten’, geeft Uber-directeur Thijs Emondts toe. Het bedrijf heeft afgesproken de gemeente periodiek op de hoogte te stellen van de status van de invoering. 

Taxi Sign On Roof Of Car
Hubert Andela - directeur KNV