Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse vliegtuigmaker heeft dinsdag bekendgemaakt dat het in de eerste helft van dit jaar bijna 39 procent minder vliegtuigen heeft geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totaal kwam uit op 239 vliegtuigen.

Boeing verkeert al maanden in zwaar weer door twee vliegtuigcrashes waarbij het 737 MAX-toestel van Boeing betrokken was. Bij de crashes kwamen in totaal 346 mensen om het leven in Ethiopië en Indonesië. Wereldwijd staan sinds maart van dit jaar de toestellen van dit type aan de grond. Er werden verboden ingesteld na de twee dodelijke vliegtuigongelukken. Beide crashes werden veroorzaakt door technische problemen met het stuursysteem.

Door de terugvallende leveringen zal het bedrijf mogelijk voor het eerst in acht jaar minder leveringen doen dan de Europese concurrent Airbus.

Volgens persbureau Reuters zijn de leveringen van Airbus juist met 28 procent gestegen in het eerst half jaar. Dit zou mogelijk voldoende zijn om Boeing te verslaan.

200 van de 239 verkochte Boeing-toestellen zijn verkocht aan International Airlines Group, een Brits-Spaanse multinationale luchtvaartonderneming ontstaan na een fusie tussen British Airways en Iberia.