Print Friendly, PDF & Email

Alle bussen van Qbuzz in Drenthe en Groningen worden uitgerust met een dashcam om eventuele ongelukken vast te kunnen leggen. De camera’s worden uit voorzorg gemonteerd.

Volgens de busmaatschappij hebben chauffeurs regelmatig last van roekeloze fietsers. “Met name in Groningen en andere grote plaatsen komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld een fietser plotseling oversteekt”, zegt Erik Huisman van Qbuzz tegen RTV Noord. Mocht er een aanrijding zijn, dan kunnen we de beelden gebruiken om de chauffeur te ontlasten als die zegt dat hij geheel verrast was door de fietser die een ongeluk heeft gehad.”

Volgens Huisman wordt het risico op ongelukken steeds groter, “omdat er steeds meer elektrische bussen rijden die andere weggebruikers niet horen aankomen, en doordat fietsers vaak met van alles bezig zijn en niet goed opletten.”

Doordat dit soort situaties voortaan worden vastgelegd, hoopt de vervoerder buschauffeurs te ontlasten. “Op deze manier kunnen we bewijzen dat de chauffeur alles geprobeerd heeft om een ongeluk te voorkomen.”

In sommige Europese landen is het gebruik van een dashcam verboden, maar in Nederland niet. Publicatie van de beelden kan verboden zijn als personen zijn te identificeren. De beelden die de dashcams maken zijn niet te zien in de bus, en mogen binnen het bedrijf maar door twee mensen worden teruggekeken. “Ook geven we de beelden niet zomaar aan de politie”, zegt Huisman. Dat kan alleen als de politie ze opeist. Uiteindelijk bepaalt de rechter of de beelden als bewijs mogen worden gebruikt voor een strafzaak of verzekeringskwestie.

Lees ook:

Autonome shuttlebus rijdt voetganger aan in Wenen, proef gestopt

Lees ook  Qbuzz: dieselbussen voor Fries busvervoer wekken verbazing

 

qbuzz