Print Friendly, PDF & Email

Nadat eerder ziekenhuizen en de politie al aangaven dat handhaving van het boerkaverbod geen grote prioriteit heeft, kondigen nu ook verschillende bedrijven in het openbaar vervoer aan dat zij vrouwen met een boerka of nikab niet zullen weigeren. Het gaat zowel om alle kleding die het gezicht geheel bedekt, alleen de ogen onbedekt laat, als kleding die een persoon onherkenbaar maakt.

Vanaf 1 augustus is het verboden om in zorg-, onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer een boerka, bivakmuts, integraalhelm of nikab te dragen. Mochten de dragers dit weigeren uit te doen, dan kan de politie worden ingeschakeld en een boete van 150 euro worden opgelegd. De houding van de politie is voor ov-bedrijven echter de reden zich niks van het verbod aan te trekken.

Uitzonderingen op deze regel.

Er gelden een aantal uitzonderingen op deze regel waarbij het dragen van gezicht bedekkende kleding wél toegestaan is:

  • Wanneer gezicht bedekkende kleding noodzakelijk is om het lichaam te beschermen in verband met gezondheid of veiligheid;
  • Wanneer gezicht bedekkende kleding noodzakelijk is in verband met eisen die aan het uitoefenen van een beroep of sport op de locatie;
  • Wanneer gezicht bedekkende kleding passend is in verband met deelname aan een feestelijke of culturele activiteit op de locatie.

“De politie zegt: ‘het heeft niet onze prioriteit’. Dit betekent dat zij bij een melding vanuit het openbaar vervoer niet binnen een half uur bij de bewuste tram, trein, metro of bus is. Nou dat gaat dus bij ons niet werken”, zegt woordvoerder Pedro Peters namens de ov-bedrijven.

Volgens Peters ligt de handhaving van het verbod ook niet bij bijvoorbeeld de ov-bedrijven, maar juist bij de politie. Volgens het AD hebben alle medewerkers van ov-bedrijven NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB instructies gekregen om niemand vanwege diens kleding te weigeren in het openbaar vervoer.

Lees ook  Busstalling: grote brand verwoest elektrische bussen bij Arriva in Maastricht

Medewerkers mogen zelf weten of zij de moslima met boerka of nikab of de drager van een bivakmuts aanspreken op het verbod, maar zij mogen niet uit de trein, bus, metro of tram worden gezet.

Volgens woordvoerder Peters zijn er in het verleden ook geen problemen geweest in het openbaar vervoer door mensen met gezichtsbedekkende kleding. “Als er bij een controle om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, tonen deze reizigers altijd even hun gezicht.”

Lees ook: Reizigersvereniging Rover is blij met idee voor nieuw betaalsysteem OV