Print Friendly, PDF & Email

Volgens Neal Mi, treinbegeleider en vakbondsmilitant ACOD Spoor, snakt het openbaar vervoer naar investeringen in modern materiaal. In 2015, zo stelt Deutsche Bahn, zal het spoor de economische sector zijn die het zwaarst getroffen wordt door de effecten van de klimaatverandering.  De hoogste prioriteit dus is om de onderneming er zo goed mogelijk tegen te wapenen.

In België heeft slechts 53 procent van de treinen airco.

De treinen uit de jaren 1960, 1970 en 1980 werden in de voorbije jaren wel gemoderniseerd, maar zonder het plaatsen van airco in de reizigersgedeeltes. Verfrissing is dus afhankelijk van de raampjes van de rijdende trein die open kunnen.

In Nederland heeft 95% van de treinen airco. Ook hier zijn de inspanningen gericht op het onderhoud en reparaties van de 5000 treinairco’s. Enkele jaren eerder was er reeds een zwaar incident met de “sauna-ICE” dat nationaal de aandacht op het hitteprobleem in de treinen vestigde. Op 10 juli 2010 kwamen reizigers vast te zitten in een hogesnelheidstrein tussen Berlijn en Keulen waarbij de airco was uitgevallen. 9 reizigers moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht.

In Duitsland hebben vandaag 100 procent van de hogesnelheidstreinen, 93 procent van de IC-treinen en 80 procent van de lokale treinen airco, aldus Neal. De debatten gaan er over de verbetering van de betrouwbaarheid van de airco, want in een trein waar de airco uitvalt en geen of nauwelijks raampjes kunnen geopend worden, wordt het snel bloedheet.

In Frankrijk zijn alle hoge snelheid- en IC-treinen voorzien van airco, evenals 90% van de lokale treinen buiten de Parijse regio. Het netwerk rond de hoofdstad loopt echter achter met slechts 35% van de treinen met airco. In Luxemburg hebben 86% van de zitplaatsen airco, maar de regering belooft 100% aan te bieden tegen 2024 na de aankoop van 34 nieuwe treinstellen.

Lees ook  Technologie: hoe NMBS techniek inzet om jouw treinreis te verbeteren

Klimaatvriendelijk en sociaal transport van de toekomst.

Om haar rol te kunnen waarmaken als klimaatvriendelijk en sociaal transport van de toekomst, heeft het spoor nood aan grootschalige investeringen. De aankoop van modern rollend materieel maakt daar deel van uit. In Luxemburg begrijpt de politiek dat er iets aan het fileleed op de weg moet gedaan worden en investeert men 2,2 miljard euro in het spoor op een periode van 6 jaar.