Print Friendly, PDF & Email

In Mobility as a Service (MaaS) staan data en multimodaliteit centraal. Biedt MaaS een uitkomst om mensen duurzamer in beweging te krijgen? In een speciale serie interviews gaat Geert Kloppenburg samen met Carin ten Hage op zoek naar de magie rond MaaS. De eerste gast was Jeroen Kok, onder andere bekend van de OV- chipkaart. 

Dreigt MaaS een aanval op de democratie te worden.

“In het begin toen Internet er was zag de wereld er opeens heel anders uit voor veel bedrijven. Met een enthousiasme en op zeer laagdrempelige manier kon een kleine speler deelnemen aan een mondiale economie. Amper 15 jaar later is Internet in handen van een aantal grote mondiale spelers en heeft een enorme concentratie plaats gevonden. Je moet als speler zeer groot zijn op datzelfde platform. Het is dus van zeer open en laagdrempelig, monopoliede geworden“, aldus Jeroen Kok.

Jeroen Kok vreest dat wanneer de wereld zo gaat worden binnen de MaaS mobiliteit men zich zorgen moet maken. De toegangkelijkheid zal alleen maar minder worden en niet beter. Over een aantal jaren hebben we nog drie mobiliteitsproviders in de wereld. Dan valt er niets meer democratisch te kiezen.

“De huidige hype rond Mobility as a Service (MaaS) is een zogenaamde oplossing zonder dat er een echt probleem is”, aldus ondernemer Jacco Lammers die in een aantal regio’s samen werkt met organisaties, overheden en gebruikers aan betere bereikbaarheid. 

Özcan Akyol gaat op MaaS-lab onderzoek uit in Scheveningen.

Wij volgen MaaS data en aanbieders van diensten op de voet en hebben het uiteraard hoog op de agenda staan tijdens de volgende Pitane Mobility gebruikersdag op 20 september 2019 te Scheveningen in het Carlton Beach Hotel. Het MaaS-lab van KNV richt zich op het samenbrengen van alle marktpartijen. Met regelmaat organiseren Sonila Metushi en Arjan Vaandrager van het Koninklijk Nederlands Vervoer informatie bijeenkomsten en zijn aanwezig op onze bijeenkomst.

Özcan Akyol (@OzcanAkyol) zal tijdens de Pitane Mobility gebruikersdag te Scheveningen in gesprek gaan met onze aanwezige gasten en onderzoeken of Mobility as a Service (MaaS) een ‘hype’ is of een zogenaamde oplossing zonder dat er een echt probleem is.

Özcan (Eus) gaat het volgende Boekenweekessay schrijven. Niet geheel toevallig is het thema van de komende boekenweek hem op het lijf geschreven: Rebellen en dwarsdenkers.

Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, de VARA gids, Nieuwe Revu, Helden en 90 Minutes.  Eus schuift met regelmaat aan in talkshows zoals Jinek, Pauw en De Wereld Draait Door.

Özcan Akyol
Columnist Özcan Akyol