Print Friendly, PDF & Email

WOTA (afkorting voor Woman Taxi) is de naam van de nieuwe app, die op 28 augustus in Wenen wordt gelanceerd. Alleen vrouwelijke bestuurders mogen de ritten rijden en alleen vrouwelijke gasten of mannen met de begeleiding van een vrouw mogen rijden.

“In Wenen zijn er helaas maar een paar vrouwelijke taxichauffeurs op de weg en vaak zijn die niet eens aanwezig op een zaterdagavond, wat een ramp is. Mijn zus voelde zich altijd ongemakkelijk met een mannelijke chauffeur op weg naar huis ’s avonds”, legt de Ween uit. 

Het idee voor de app, die vergelijkbaar is met Uber of MyTaxi, komt van Eden Biniaurishvili. En hij is ervan overtuigd dat er veel meer vrouwen zijn die zich niet veilig voelen in de situatie. Telkens weer hoor je incidenten waarbij taxichauffeurs vrouwelijke klanten lastigvallen. Met de nieuwe app kunnen vrouwen zorgeloos een taxi nemen, aldus de oprichter.

Voor mannen is de app taboe. Als een mannelijke de app download en een taxi bestelt, wordt de rit niet geaccepteerd en wordt het profiel geblokkeerd. Daarom is Biniaurishvili niet bang voor kritiek:

“Ik realiseer me dat de app misantropisch is, maar ik ben zelf een man, vrouwen zijn altijd in de eerste plaats bij mij, het draait allemaal om veiligheid, de app is ten behoeve van alle vrouwen bedacht.”

De ontwikkeling van de app heeft zeven maanden geduurd. Voorlopig is WOTA alleen beschikbaar in Wenen. Er is echter een verdere uitbreiding gepland. Zowel Apple- als Android-gebruikers kunnen de service gebruiken.

Lees ook: Pitane Mobility lanceert de nieuwe 64 bits driver app te Scheveningen

WOTA: nur für frauen
Taxi rijden in Wenen doe je met minimaal 3 verschillende apps op het dashboard