E-stepondernemer Wouter Moekotte had allang de Nederlandse markt willen bedienen, maar het verwachte ‘groen licht’ van de overheid komt er maar niet. De Nederlandse oprichter van startup Zero Mobility wil er desondanks als de kippen bij zijn zodra de e-step in Nederland de publieke weg op mag. Hij lanceert zijn dienst daarom als eerst op de Belgische markt, met enkele honderden e-steps.

Wouter Moekotte is duurzaam ondernemer, oprichter van Bio Futura en mede-oprichter van Beo Bottle. Als fanatiek reiziger begaan met deelmobiliteit en nu gedreven binnenstedelijke mobiliteit te veranderen.

Zero Mobility is een smart mobility bedrijf gestart omdat ze geloven dat ondernemerschap een manier kan zijn om oplossingen te bieden in een markt die niet goed werkt. Nieuwe initiatieven zijn niet gebonden aan traditionele infrastructuur of denken en kunnen innovatieve manieren bieden om een probleem op te lossen. In het geval van mobiliteit in onze steden is het duidelijk dat er een overvloed aan auto’s op onze wegen is wat tot gevolg heeft ongezonde niveaus van congestie en luchtvervuiling.

Berlijn als uitvalbasis

Zero Mobility wíl naar Nederland, zít al in België, maar het hoofdkantoor is in Berlijn, aldus de startup ondernemer in een toelichting.

“We zitten er niet operationeel”, legt Wouter Moekotte uit. “Het is meer een uitvalsbasis, en onze developers zitten er. Berlijn is een proeftuin als het gaat om nieuwe mobiliteit, daarom is het goed om er kantoor te houden. Uiteindelijk willen we wel de Duitse markt op, maar we moesten erg lang wachten op welke hardware specificaties Duitsland voor de e-steps verplicht wilde stellen. Bijvoorbeeld dat de e-steps er 20 kilometer per uur mogen. We hadden echter al een lading gekocht. Wilden we die de straat op krijgen in Duitsland, dan hadden we extra aanpassingen moeten doen. Onze komende lading zullen we ook in Duitsland inzetten, maar het liefst eerder nog in Nederland.”

Hotels faciliteren Zero Mobility.

Lees ook  Vlaanderen accelereert naar emissievrij openbaar vervoer met nieuwe e-bussen

Zero Mobility doet het nét wat anders dan de Limes en Dotts van deze wereld. Het bedrijf levert e-steps aan andere bedrijven, vooral hotels, legt Moekotte uit.

“De hotels zijn niet de afnemer, maar de facilitator. Uiteindelijk zijn het de consumenten, dus de toeristen, die de steps gebruiken. Zij kunnen de e-steps bij de hotels ontgrendelen en ermee de stad in gaan. Dit is dus een ander model dan dat van de publieke deelsteps.”

Lees ook: Tweet Minister zet onjuiste informatie over elektrische steps in media recht

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email