Print Friendly, PDF & Email

Ondertussen weet iedereen al wat Uber is, zelfs wanneer je nooit gebruik maakt van een taxi. Uber heeft de taxi-industrie grondig uit het stof gehaald en is sinds het werd opgericht in 2009 steeds meer terrein gaan winnen. 

Nederland kent weinig alternatieven voor de ‘gewone’ taxi, maar in andere landen zijn er alternatieven te vinden voor Uber. Gastblogger Milly van Techgirl ging op onderzoek.

Lyft is de grootste rivaal van Uber in de Verenigde Staten. Beide bedrijven hebben vergelijkbare smartphone-apps en beide apps maken het boeken van een rit snel en gemakkelijk. Ook rekenen ze ongeveer dezelfde tarieven. Enkele verschillen: Uber geeft je een geschatte aankomsttijd voordat je een rit boekt, met Lyft moet je eerst een rit aanvragen. 

Met Lyft kunnen passagiers een tussenstop langs de route toevoegen, wat met Uber dan weer niet kan. Maar terwijl Lyft actief is in de Verenigde Staten en Canada, kun je ‘uberen’ in de VS, Canada, Europa, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het lijkt erop dat Lyft de groei in Noord-Amerika prioriteit geeft boven internationale expansie, maar het zal geen verrassing zijn als het binnenkort in Europa beschikbaar is. Lijkt ons wel handig, tijdens een avondje uit je vriendinnen onderweg oppikken of onderweg ergens naartoe even snel je bestelling ophalen bij het PostNL-punt. Kom maar op!

Andere alternatieven per land.

  • 99app.com is erg populair in Brazilië.
  • Didi Chuxing wordt vaak de ‘Uber van China’ genoemd. Aanwezig in 400 steden in het hele land, en het bedrijf lijkt ook buiten China uit te breiden.
  • Gett biedt taxi-services in Israël, Rusland en Londen, evenals in Manhattan.
  • Grab is op grote schaal beschikbaar in Zuidoost-Azië, met meer dan 75.000 chauffeurs en bijna 4 miljoen gebruikers in Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.
  • MyTaxi (Free now) is gevestigd in Duitsland en beschikbaar in 9 Europese landen: Duitsland, Spain, Portugal, Ierland, Italië, Swede, Verenigd Koninkrijk, Polen en Oostenrijk. Met MyTaxi kun je taxi’s boeken via een webbrowser of de app.
  • LeCab is een taxiservice in (oui oui) Frankrijk. Handig voor die plekken waar Uber niet beschikbaar is.
Lees ook  Amsterdam: wethouder van der Horst wil gelijk speelveld voor alle taxi's

Over TechGirl.nl.

In 2012 werd TechGirl.nl opgericht door Anke Horstman. Inmiddels is de website uitgegroeid tot de meest actieve en toonaangevende technologiesite voor vrouwen in Nederland.

Lees ook: Twintig jaar na liberalisering werkt taximarkt nog niet

Didi Chuxing
Zuidoost-Azië
Pitane Blue