Print Friendly, PDF & Email

Aan ruim 400 treinstations is er een parking, bij 53 stations daarvan moet je intussen betalen om je auto kwijt te geraken. Dit jaar werden of worden 6 parkings betalend. Een noodgreep, zegt NMBS. Maar de lokale burgemeesters zijn het daar niet mee eens.

Volgens Elisabeth Ackaert  werd de parkeerdruk bij de openbaar vervoersmaatschappij aan de stationsparkings te groot. Veel pendelaars raakten er hun auto niet meer kwijt en weken noodgedwongen uit naar straten in de buurt van het station.

“Een groot deel van de mensen die gebruik maken van de stationsparking zijn mensen die zeer dicht bij het station wonen. Hen willen we, door de parking betalend te maken, aanmoedigen om op een andere manier naar het station te komen”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS in een reactie bij de VRT nieuwsdienst.

Maar volgens de spoorwegen worden de parkings ook vaak gebruikt door mensen die de trein niet nemen, bijvoorbeeld mensen die in de buurt van het station werken.

Gino Debroux, burgemeester van Landen

De burgemeesters zijn niet opgezet met de maatregel van de NMBS. Gino Debroux (sp.a) is schepen in Landen en vindt het niet kunnen dat de parking betalend is geworden.

“Wij hebben als stad mee geïnvesteerd in het opknappen van de stationsomgeving. Nu maakt NMBS de parking betalend. Eigenlijk betalen de inwoners twee keer: één keer via de stadsbelasting voor de opknapbeurt van de stationsbuurt, en nu dus voor de parking.”

De burgemeester erkent dat de parkeerdruk enorm is, en voor overlast zorgt. Maar hij ziet een andere oplossing: “De NMBS moet zorgen voor meer parkeerplaatsen. Elke dag stappen 3600 mensen in Landen op de trein, en er zijn maar 600 parkeerplaatsen. De parking betalend maken gaat dit niet oplossen.” 

Lees ook  Noodplan: zorgeloos naar Graspop met gratis pendelbussen van de lijn

Lees ook: Gentenaars krijgen waar ze recht op hebben na een constructief overleg

parkeren
Pitane Blue