Print Friendly, PDF & Email

Het was niet te verwachten dat Pier Eringa stilletjes de deur achter zich zou dichttrekken bij zijn vertrek  bij ProRail (hij wordt CEO bij Transdev/Connexxion) “Leidinggevenden bij de overheid durven nauwelijks meer te zeggen waar het op staat,” zegt Eringa ondermeer in De Telegraaf en het AD.

“Problemen bij CBR, UWV, politie en de Belastingdienst blijven daardoor onnodig lang dooretteren.”

Ook maakt hij zich zorgen over de stroomvoorziening van het spoor.

Eringa zegt zich geregeld te schamen bij een publieke organisatie te werken. “De angst regeert. Bij de overheid lopen te veel leidinggevenden rond die de voorzichtige kant zoeken. Ze zijn bang voor lelijke telefoontjes uit Den Haag.’’

Zelf staat de ProRail-baas bekend om zijn onconventionele bestuursstijl. Hij schuwt daarbij harde kritiek op zijn bazen in Den Haag niet. Dat wekte afgelopen jaren regelmatig wrevel: staatssecretaris Van Veldhoven wachtte dit jaar lang met Eringa’s herbenoeming. Zelf heeft Eringa geen moment spijt. “Mijn doel is resultaten boeken, dan mag het schuren. Maar die stijl van leidinggeven zie je bijna niet meer bij de overheid, men wil vooral het eigen blazoen schoon houden.’’

Volgens Eringa jeuken zijn handen als hij kijkt naar andere overheidsdiensten. “Neem de problemen bij het CBR, UWV, de Belastingdienst, de politie. Als oud-politiebaas lees ik met afgrijzen dat er jaarlijks honderden zedenzaken bij de politie op de plank blijven liggen. Korpschef Erik Akerboom zal het niet leuk vinden, maar je bent niet geloofwaardig als je 60.000 man op straat hebt lopen en dat laat gebeuren. Ik zou desnoods gepensioneerde zedenrechercheurs achter de geraniums vandaan trekken. Burgers moeten vertrouwen hebben in instituties als de overheid, politie, ziekenhuizen.’’

Lees ook  Groene ambities onder druk: Prorail verlaagt uitstoot maar mist doel

Ter gelegenheid van zijn afscheid zegt Eringa te hopen dat het kabinet meer ambitie toont op het spoor. “Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is veel te voorzichtig.” Zo moet het spoor op zestig plekken in Nederland snel van extra netspanning worden voorzien, anders kan NS komende jaren zijn dienstregeling niet uitbreiden. “Dat zijn zestig routes Haarlem-Zandvoort’’, zegt hij. NS wil hier extra treinen voor de formule 1, maar dat gaat nu niet door te weinig stroom.

ProRail luidt daarom de noodklok over het stroomtekort op het spoor. Op een aantal baanvakken kunnen daardoor niet meer treinen gaan rijden. Ook staat er niet genoeg spanning op de bovenleiding om met nieuwe of langere treinen te gaan rijden, zegt de spoorbeheerder. Het spoor kent meer dan zestig knelpunten, zo blijkt uit een inventarisatie van ProRail. Daar kan zonder extra maatregelen de treindienst niet worden uitgebreid of vernieuwd.

Om het probleem structureel aan te pakken pleit ProRail voor meer of grotere transformatoren, die meer elektriciteit naar de bovenleidingen voeren. De spanning op de bovenleiding moet worden opgeschroefd van 1500 naar 3000 volt. “De 1500 volt dateert uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw”, zegt Eringa.

Lees ook: ProRail wil binnen de twee jaar alle stations helemaal rookvrij hebben