Print Friendly, PDF & Email

De Belgische spoorwegen (NMBS) hebben tijdens de eerste helft van dit jaar 129,6 miljoen treinreizigers vervoerd. Dat zijn er 4,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nationale treinreizigers blijft zo ook in 2019 groeien, nadat er de voorbije twee jaar al telkens een stijging was van meer dan 3,5%.

De reizigersgroei doet zich ook in 2019 voor bij bijna alle producten en in alle reizigerssegmenten, zowel tijdens de dal- als tijdens de piekuren. Er zijn meer forensen (+3,35% reizigers met een school- of werkabonnement), maar ook de standaardbiljetten en de producten gericht op het vrijetijdsverkeer doen het goed. Zo stijgt het aantal jongeren dat reist met een Go Pass 1 met 6,45%. Het aantal jongeren dat gebruik maakt van een Go Unlimited, waarmee ze tijdens de schoolvakanties onbeperkt met de trein kunnen reizen, steeg ook fors (tot en met paasvakantie: +9.2%).

Om vooral tijdens de daluren nog meer reizigers aan te trekken, lanceert NMBS speciale tickets en werkt ze ook samen met externe partners. In juni nog lanceerde NMBS samen met Vorst Nationaal het Bravo! Treinticket. Daarmee kunnen concertgangers vanaf september voor de helft van de prijs heen en terug met de trein naar de concertzaal.

Ook de klanttevredenheidscijfers gaan er volgens de spoorwegmaatschappij in 2019 op vooruit. Tijdens de eerste helft van dit jaar gaf 65,3% van de reizigers NMBS een score van minstens 7 op 10. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was 59,1% van de treinreizigers tevreden. Deze positieve ontwikkeling is deels te danken aan de betere stiptheid van de treinen. Tijdens de eerste helft van dit jaar reed 90,2% van de treinen op tijd. Halfweg vorig jaar was dat 87,5%.

Het meest tevreden zijn de reizigers over de conducteurs: 87,2% van de reizigers geeft hen goede punten. In vergelijking met vorig jaar gaan trouwens veel andere punten erop vooruit. Zo zijn de reizigers bijvoorbeeld ook meer tevreden over de informatie in het station en die op de trein. In 2019 verrijkt NMBS de real-time informatie voor haar reizigers, door onder meer de informatie op de app en op de schermen in het station en aan boord van de trein te verbeteren. Op de schermen in de stations is de informatie over de spoorwerkzaamheden duidelijker geworden.

Treinreizigers kunnen hun vragen over NMBS nu ook stellen aan de Google Assistant, die eind mei in België werd gelanceerd. De Google Assistant is een nieuw informatiekanaal waarbij de reiziger meteen antwoord krijgt op een vraag die de reiziger op zijn smartphone inspreekt (commerciële vragen en vragen over de te nemen treinen). NMBS is één van de negen Belgische bedrijven die hier reeds van bij de start aan meewerken.

In het station van Namen introduceerde NMBS een nieuw concept voor haar loketten. De loketbedienden werken er nu in een onthaalzone waar ze als mobiliteitsgidsen letterlijk tussen de reizigers staan om hen te informeren en indien nodig te helpen met de aankoop van hun treinticket of abonnement. Dit concept wordt in 2020 verder uitgerold in Brussel-Zuid, Brussel-Noord en Charleroi.

De klant kiest meer en meer voor de digitale verkoopkanalen. De verkoop via de digitale kanalen (automaten, website en app) is goed voor tweederde van de totale verkoop. Samen met vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC heeft NMBS de Smart Mobility Planner gelanceerd. Dankzij de Smart Mobility Planner kunnen reizigers zeer eenvoudig hun reisweg plannen door meerdere vervoersmiddelen met elkaar te combineren. Nieuw is dat de routeplanner daarbij rekening houdt met de realtime gegevens van àlle operatoren.

In samenwerking met Child Focus kunnen opsporingscampagnes van minderjarigen ook worden getoond op de digitale schermen in de stations en aan boord van de trein. De schermen kunnen zeer snel worden gebruikt, wat cruciaal is in de eerste uren na een verdwijning.

Lees ook: Gentenaars krijgen waar ze recht op hebben na een constructief overleg

NMBS
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Pitane Blue