Afgelopen vrijdag maakten Eurostar en Thalys bekend de krachten te bundelenDe nieuwe combinatie zal jaarlijks ruim achttien miljoen reizigers vervoeren over een netwerk van hogesnelheidslijnen. De Franse nationale spoorwegmaatschappij heeft een meerderheidsbelang in beide hogesnelheidslijnen en heeft dat ook in de nieuwe groep. Doel van de fusie is de vorming van een Europese treingigant die de strijd aanbindt met budgetmaatschappijen als Ryanair en EasyJet.

“De uitdaging van klimaatverandering en de vraag naar ecologisch verantwoord reizen vraagt om een ambitieus antwoord. Het samenbrengen van de sterke punten van Eurostar en Thalys zou een krachtig antwoord op deze uitdaging zijn. De oprichting van een gecombineerd Europees hogesnelheidsspoorwegbedrijf zou voor onze 18,5 miljoen passagiers een aantrekkelijk alternatief bieden voor weg- en luchtvervoer en zou een nieuw tijdperk inluiden voor de ontwikkeling van Europese hogesnelheidsspoorwegdiensten. Hoge snelheid is een kans voor Europa, Europa een kans voor hoge snelheid”, aldus Guillaume Pepy, voorzitter van SNCF.

Codenaam Green Speed

In de nieuwe treincombinatie, die €1,6 miljard omzet realiseert en werkt onder de codenaam Green Speed, heeft de Franse vervoerder SNCF meer dan 50% van de aandelen. De combinatie wil ernaar streven de overstap van lucht- en wegvervoer naar hogesnelheidstreinvervoer te versnellen door de capaciteit van passagiers per jaar op de gecombineerde Eurostar- en Thalys-netwerken, zowel huidige als toekomstige, te verhogen van 18,5 miljoen passagiers vandaag tot bijna 30 miljoen tegen 2030, een antwoord op de groeiende vraag naar milieuverantwoord reizen.

“De krachtenbundeling van Thalys en Eurostar zou op het juiste moment komen en zou alleen maar gunstig kunnen zijn voor alle reizigers. Het zou spoorwegexpertise combineren met stabiele aandeelhouders. De combinatie zou gebaseerd zijn op de sterke overtuiging dat de trein nu meer dan ooit de veiligste, meest duurzame, snelste en meest efficiënte oplossing is voor reizen binnen Europa. Brussel zou een centrale rol spelen in dit project als knooppunt voor de verschillende routes, die alle steden verbinden die worden bediend”, aldus Sophie Dutordoir, CEO van SNCB en voorzitter van Thalys

Eurostar en Thalys

Eurostar biedt directe diensten op zijn twee kernroutes tussen Londen-Parijs en Londen-Brussel, naast routes naar Calais, Lille, Amsterdam, Rotterdam, Lyon, Avignon, Marseille, drie ski-bestemmingen – Moutiers, Aime-La-Plage en Bourg -Saint-Maurice en Disneyland Parijs.

Thalys, opgericht in 1995 en ontwikkeld vanaf het begin tot de schaal van zijn 4 landen – België, Frankrijk, Nederland en Duitsland – is het resultaat van een sterke en duurzame Europese visie. De Thalys doet steeds aan zoals Brussel, Parijs, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Schiphol / Amsterdam Airport, Luik, Aix-La-Chapelle, Keulen, Düsseldorf, Düsseldorf Airport, Duisburg, Essen, Dortmund, Parijs Roissy Charles-de-Gaulle Airport, Marne-La-Vallée , Marseille, Bordeaux en de Franse Alpen.

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat vanaf volgend jaar de Eurostar rechtstreeks van Amsterdam naar Londen rijdt. Momenteel vinden nog grenscontroles plaats in Brussel-Zuid. Daar moet ook worden overgestapt. Dat behoort vanaf de dienstregeling 2020 tot het verleden, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in de Tweede Kamer.

Lees ook: TUI alleen per trein naar Parijs terwijl andere vliegen

Eurostar
Thalys
Eurostar en Thalys netwerk
Print Friendly, PDF & Email