Het wordt uitkijken op 25 oktober naar de financiële resultaten van Yandex (NASDAQ: YNDX) voor het derde kwartaal. Op die dag zal het management een conference call en webcast houden om de resultaten van het bedrijf voor het derde kwartaal toe te lichten.

Yandex.Taxi (Яндекс.Такси) noemt zichzelf een internationaal technologiebedrijf dat intelligente producten en diensten bouwt op basis van machine learning. Hun doel is om consumenten en bedrijven te helpen beter te navigeren in de online en offline wereld.

dezelfde werkwijze als Uber maar in een andere verpakking

Yandex heeft dezelfde werkwijze als Uber maar in een andere verpakking. Het is evenveel geliefd bij de klant als het gehaat is bij de taxichauffeurs en ondernemers die het een monopolist ‘puur sang’ noemen. Na het horen van verschillende ondernemers en taxichauffeurs kan je met recht Yandex de Uber van de Russische Federatie noemen met dezelfde basiskenmerken zoals regelgeving omzeilen, chauffeurs uitbuiten en als monopolist de markt naar zijn hand zetten. Dat is ook niet zo moeilijk want begin 2018 gingen Yandex en Uber samenwerken om hun diensten aan te kunnen bieden in Rusland.

aantal overtredingen moet dringend worden teruggebracht 

Tijdens de laatste All-Russian Conference TAXI-2019 gaf Alexander Starovoytov van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland een duidelijk signaal aan Yandex om de kwaliteit en het aantal overtredingen terug te dringen. Het gaat iets beter de laatste maanden maar statistieken liegen er niet om. Ruim 72% van de markt is in handen van de APP markt en van taximeters is al lang geen sprake meer.

Lees ook  Liefde op pauze, chauffeurs en bezorgers leggen werk neer

een verloren strijd, nu nog kwestie van onderkennen

“Een vriend van mij reed vorige maand voor Yandex 753 ritten bij elkaar, in totaal 10.500 kilometers. Gemiddeld 13,9 kilometer per ritopdracht wat niet slecht is. En toch ondanks men gemiddeld 3 ritten per dienstuur bij elkaar kan rijden wordt er niets verdiend want aan het eind van de afrekening gaat 23% naar Yandex”, zegt onze taxichauffeur afkomstig uit Wit-Rusland die nu drie jaar in Sochi werkt.

Het hoeft niet gezegd dat het taxi-APP ‘fenomeen’ de wereld heeft veranderd. Het spanningsveld tussen wat de klant wil en waar de chauffeur voor moet werken om die klant te helpen in het realiseren van zijn of haar wens is groot geworden. De app heeft de wijze van bestellen van mobiliteit veranderd voor de klant. 

Chauffeurs, ondernemers, politieke partijen of federale overheden die nog steeds denken deze ontwikkeling te kunnen tegenhouden, komen terecht in een verloren strijd. Wellicht hebben deze groepen meer belang in het samenwerken en een vuist maken naar het verdienmodel van partijen zoals Yandex en Uber.

over Yandex

Yandex.Taxi is een afzonderlijke besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid binnen Yandex Group, opgericht in Nederland als Yandex.Taxi B.V. De monopolist is werkzaam in Rusland, Wit-Rusland, Moldavië, Armenië, Georgië, Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Letland, Estland, Litouwen, Servië, Israël, Ivoorkust, Finland, Ghana en Roemenië.

Lees ook: Sochi organiseert All-Russian Conference TAXI-2019

Alexander Starovoytov - Liberaal-Democratische Partij van Rusland
All-Russian Conference TAXI-2019
All-Russian Conference TAXI-2019
Print Friendly, PDF & Email