Na jaren experimenteren met zelfrijdende busjes om een goedkoop alternatief te bieden in de buitengebieden voor de verlieslatende buslijnen met chauffeur kunnen we voorzichtig concluderen dat het niet heeft geleid tot een andere vorm van openbaar vervoer.  Al vele jaren werd geëxperimenteerd, onder andere in Ede-Wageningen, Drimmelen en Appelscha.

zelfrijzend met ondersteuning

Wellicht is een van de voornaamste oorzaken dat het niet meevalt om zo’n voertuig vlot door het verkeer te laten bewegen, mede door de impliciete overvoorzichtigheid. In het Duitse stadje Monheim am Rhein rijden vijf zelfrijdende busjes op een van de lijnen van het openbaar vervoer. Helaas, ook daar rijden de busjes nog niet volledig autonoom, want medewerkers van het bedrijf nemen de besturing over bij drukke kruisingen.

In het Gentse ziekenhuis Maria Middelares is een zelfrijdend busje aangekomen. Met de bijnaam Olli, zal deze primeur in ziekenhuisland bezoekers en patiënten vervoeren tussen een tramhalte en de ingang van het ziekenhuis. Maar ook hier zal in de eerste fase wel nog een chauffeur meerijden. In Groningen wordt eveneens getest met zelfrijdend vervoer. Zo rijdt in Scheemda al enige tijd een zelfrijdend busje naar het ziekenhuis.

proef van het Europese project FABULOS

Tussen station Brandevoort, in de gelijknamige nieuwbouwwijk, en de Automotive Campus rijden na de zomer drie maanden lang zelfrijdende minibusjes. De busjes rijden de route met reizigers, tussen het gewone verkeer. Wel moet er eerst aan een aantal veiligheidseisen zijn voldaan, hebben de gemeente Helmond en drie Europese consortia afgesproken.

Lees ook: Ook zelfrijdende auto’s hebben CBR rijbewijs nodig

Lees ook  Beleidsweerstand Gilkinet tegen zelfrijdende auto's hobbel op de weg
Print Friendly, PDF & Email