De reisadviezen van de overheid waren niet duidelijk. We hadden meer gehad aan code rood voor Lombardije. In het noorden van Italië worden zo’n 16 miljoen mensen tot begin april in quarantaine gezet. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte bekendgemaakt op een persconferentie. De maatregel moet de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan. Het gaat om inwoners van de regio Lombardije, met als grootste stad Milaan, en 14 provincies in de omgeving.

Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst.

In het uitgebreide quarantainegebied wonen alles samen zo’n 16 miljoen mensen, dat is ongeveer een kwart van de Italiaanse bevolking die in quarantaine gaat. De belangrijkste stad in de regio Lombardije is Milaan. Het is de Italiaanse financiële hoofdstad en heeft een bevolking van iets minder dan 1,4 miljoen mensen.

Economische klap

De economische impact voor de streek zal dan ook zonder twijfel bijzonder groot zijn. In Venetië was de hotelbezetting nu al drastisch teruggevallen. 

“Lombardije, Veneto en Emilia Romagna zijn de zwaarst getroffen gebieden, maar die pakken min of meer 30 procent van het bruto nationaal product van heel Italië mee. Dus het is een enorm zware economische klap. Het afsluiten van deze regio zal daar echt niet bij helpen.”

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees ook: Vakantiegangers Noord-Italië mogen kosteloos omboeken

virus epidemie in Milaan
Print Friendly, PDF & Email