De Amerikaanse president Donald Trump schort al het vliegverkeer voor personen op tussen Europa en de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht voor een periode van dertig dagen. De Verenigde Staten voeren dit inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. De noodmaatregel gaat zaterdag om 04.59 uur Nederlandse tijd in en is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken.

Het verbod blijft dertig dagen van kracht, zo maakte president Trump bekend. Hij zei aanvankelijk in zijn toespraak dat ook het vrachtvliegverkeer wordt getroffen – maar op Twitter corrigeerde hij later dat de handel toch ongemoeid blijft: 

“De maatregel stopt alleen mensen, niet goederen.”

Het inreisverbod geldt specifiek voor niet-Amerikanen die in de veertien dagen voor vertrek in een of meerdere Schengenlanden zijn geweest. Dat zijn ruwweg alle EU-landen plus Zwitserland en Noorwegen. Het Verenigd Koninkrijk is geen Schengenland en daarom mogen reizigers die daar vandaan komen de VS nog wel in. Op de Rijksoverheid-website vind je een lijst van alle 26 Schengenlanden.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het reisverbod, zoals voor Europeanen die directe familie hebben in de VS. Ook Amerikaanse burgers mogen terugreizen vanuit Europa, op voorwaarde dat ze vooraf gescreend zijn op het virus.

Kritiek op Europese corona-aanpak

Op de ingelaste toespraak vanuit het Witte Huis uitte Trump kritiek op EU-landen. Die hebben volgens hem te weinig voorzorgsmaatregelen genomen om de uitbraak in te dammen. Ook hebben Europese reizigers bijgedragen aan het verspreiden van Covid-19 in de VS, zei Trump.

Amerikaanse burgers blijven immers welkom, zij het na een screening. Momenteel zijn meer dan 1.000 mensen in de VS besmet met het longvirus. In de VS vielen tot nu toe 38 doden, waarvan het grootste aantal in de staat Washington.

Lees ook  Visumregels vormen een uitdaging voor reizigers met de Verenigde Staten als bestemming

Lees ook: Uber biedt chauffeurs met coronavirus ziekteverlof

Print Friendly, PDF & Email