Print Friendly, PDF & Email

Negen op de tien Nederlanders (90%) houden rekening met economische krimp in 2020. Vanaf 6 april kunnen bedrijven die gedupeerd zijn door de coronacrisis zich bij het UWV melden. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt er rekening mee dat 100.000 bedrijven zich de komende periode bij uitkeringsinstantie UWV melden voor een loonkostenregeling. De regering heeft hiervoor tussen de 10 en 20 miljard euro vrijgemaakt.

helft Nederlanders verwacht sterke verslechtering economie

Steeds meer werkgevers vragen aan hun personeel om vakantiedagen op te nemen tijdens de coronacrisis. Bij vakbonden CNV en FNV zijn hierover de afgelopen weken allerlei vragen en nog nog meer klachten over binnengekomen. Minister Wouter Koolmees wil niet naïef zijn en weet dat vel mensen hun baan verliezen en bedrijven failliet gaan in de komende maand.

Een meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de coronabeperkingen nog zeker een half jaar zullen duren, dat blijkt uit een poll van I&O Research onder meer dan tweeduizend Nederlanders. Vorige week presenteerde het Centraal Planbureau (CPB) economische scenario’s voor Nederland. In alle scenario’s lijkt economische krimp onvermijdelijk. Die boodschap is ook aangekomen bij de Nederlandse bevolking; negen op de tien Nederlanders (90%) houden rekening met economische krimp in 2020.

steun eerst MKB en dan pas grote bedrijven zoals KLM

Om de economie te redden, moet de overheid zich volgens driekwart (78 procent) van de bevolking in eerste instantie richten op het steunen van MKB-bedrijven. Drie op de tien Nederlanders (30 procent) vindt dat de overheid zich moeten richten op het steunen van grote bedrijven zoals Schiphol en KLM. Een vergelijkbare groep (29 procent) is het hiermee oneens. De grootste zorg van de Nederlanders zit in eerste instantie dus bij de kleinere ondernemers.

I&O Research voerde dit onderzoek uit op eigen initiatief. Het onderzoek vond plaats van 26 tot 30 maart 2020 en 2.342 Nederlanders hebben deelgenomen. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Het grootste deel van de deelnemers is afkomstig uit het I&O Research Panel (n=2.243). Daarnaast deden 99 deelnemers via PanelClix mee aan dit onderzoek.

Lees ook: Daadwerkelijke NOW uitbetalingen duren nog even

Minister Wouter Koolmees
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie