Verschillende deskundigen hebben aanbevelingen gedaan voor een geleidelijke terugkeer naar het normale dagelijkse leven van voor de coronacrisis. Basisscholen moeten opnieuw beginnen met veel beperking en het dragen van mondkapjes in lokaal vervoer naar de scholen moeten verplicht worden. Eén ding is zeker, het dagelijkse leven komt niet van de ene op de andere dag terug. De basisafspraak is dat er altijd anderhalve meter afstand moet worden gehouden als men niet tot één huishouden behoort.

anderhalve meter afstand en vereiste van een mondkapje

“Hoe geef je praktische invulling aan de maatregel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden bij het schoolvervoer van schoolkinderen zonder veelvuldig op en neer te rijden?”, roept de sector verantwoordelijk voor schoolvervoer.

Ook de vervoersbranche wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Taxibedrijven moeten ook de RIVM maatregelen respecteren en nadenken over het ‘nieuwe’ werken na de coronacrisis. Daar werd de aanbesteding waarbinnen het vervoer nu wordt gereden niet op berekend. Het schoolvervoer kan alleen maar duurder worden als gevolg van de nieuwe regelgeving. En toch moeten we met z’n allen in oplossingen denken.

Wetenschappers pleiten ook voor een verplichting van een mondkapje tijdens alle vervoer en daarbuiten. Viroloog Helmut Fickenscher is ervan overtuigd dat er geen reden is om beschermende maatregelen op te geven. Hoogstwaarschijnlijk belanden we dan in korte tijd weer in een overbelasting van de ziekenhuizen en IC’s. Het feit dat het aantal infecties niet meer zo sterk toeneemt, is eenvoudigweg het gevolg van strikte beschermingsmaatregelen van de afgelopen weken.

“In de toekomst zou iedereen een dergelijk mondkapje moeten dragen en deze overal dragen waar de minimumafstand niet wordt nageleefd”.

Het Nederlandse Ministerie van Onderwijs wil momenteel weinig kwijt over de scenario’s die worden besproken. Sommige partijen denken aan richtlijnen en praktische handvatten omdat elke school anders is. De vraag is of men zoiets centraal kan regelen. Onder leraren leven er veel zorgen over de eigen gezondheid, die van hun partner of hun eigen kinderen. Die bezorgdheid is eveneens bij schoolvervoer het geval bij de taxichauffeurs die in contact komen met ouders en verzorgers van de kinderen.

niet blindstaren op de meivakantie

Probleem is dat de RIVM studie nog even op zich laat wachten op het moment dat het kabinet beslist wat er na 28 april moet gebeuren. Daarom klinkt nu al voorzichtig dat men zich niet moet blindstaren op de meivakantie. Het zou best kunnen dat wordt besloten de scholen ook daarna nog even dicht te houden.

Sociale, culturele en sportieve evenementen zouden “geleidelijk weer mogelijk moeten worden, afhankelijk van de mogelijke ruimtelijke afstand en de contactintensiteit van de betrokkenen”, adviseerden de onderzoekers verder. 

Lees ook: Geen vervoer naar horeca, kapper, theater of school mogelijk

Kinderopvang
Lerares in de basisschool
Lerares in de basisschool
Print Friendly, PDF & Email