Print Friendly, PDF & Email

Maandag 27 april is het eigenlijk een feestelijke dag in Nederland, het is Koningsdag en koning Willem Alexander viert deze dag zijn verjaardag. Dan hebben we normaal gesproken ook nog de lintjesregen op de dag voor Koningsdag, dit jaar is dat op vrijdag 24 april, alleen worden deze niet op de normale manier uitgereikt. In normale tijden zijn er met koningsdag door heel Nederland allerlei feestelijke activiteiten en is de Koning ook ergens in Nederland te vinden met zijn familie. Nu in tijden van coronacrisis is dit heel anders en zijn er geen feestelijkheden mogelijk, dit i.v.m. de lockdown.

De KBOV (De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen) maakte vorige week al bekend dat het dit jaar Woningsdag wordt in plaats van Koningdag. Er is een speciale website gelanceerd ( koningsdagthuis.nl) waarop allerlei activiteiten kunnen worden gedeeld door mensen. Er kunnen echt geen stiekeme feestjes worden gevierd, burgemeesters treden hier streng tegen op, aldus VNG-voorzitter Jan van Zanen in het programma EenVandaag. Ook zei hij tegen EenVandaag dat voor de handhaving deze dag geld nodig is van het rijk en dat hij ervan uit gaat dat gemeenten hiervoor worden gecompenseerd.

De meeste burgemeesters zullen dit jaar helaas geen Koninklijke Onderscheiding bij inwoners persoonlijk opspelden, de gegadigden krijgen een telefoontje van de burgemeester met het feestelijke nieuws. Volgens de media zullen er ongeveer 3000 mensen een Lintje krijgen, dus dat zijn veel telefoontjes. Ook zijn er inwoners die een lintje krijgen maar niet via de telefoon op de hoogte worden gesteld, zij worden toegesproken aan de voordeur via een schermverbinding met het stadhuis. Veel gemeenten laten volgens diversen media een felicitatie kaart en een mooie bos bloemen bezorgen.

Lees ook: Hoe thuiswerken in de taxisector als iedereen thuis is?

Oranje tompouce