Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Met het onlangs gelanceerde protocol ‘Veilig leerlingenvervoer en veilig kinderopvangvervoer’ kan het leerlingenvervoer en het kinderopvangvervoer met ingang van 11 mei op een normale manier van start gaan. Dat stellen ondernemersvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi en vakbonden FNV en CNV Vakmensen.

Het protocol sluit aan op de algemene maatregelen van het RIVM en het protocol voor en de werkwijze in het speciaal basisonderwijs en vertaalt deze naar maatregelen voor vervoerders en chauffeurs. Partijen zijn blij dat het protocol er ligt en dat er nu duidelijke richtlijnen zijn zodat vervoerders en chauffeurs zich rustig kunnen voorbereiden op de heropening van de scholen.

Het is niet nodig dat kinderen in het leerlingenvervoer onderling minimaal anderhalve meter in acht nemen. Dit stelt het RIVM op basis van de protocollen voor het (speciaal) basisonderwijs, Ook hoeven er geen extra maatregelen genomen te worden om het contact tussen de chauffeur en de leerlingen te voorkomen. Persoonlijke beschermingsmiddelen of het plaatsen van een fysieke afscheiding zijn dus niet nodig.

Wel vinden partijen het van belang dat er bepaalde uitgangspunten in acht worden genomen, zodat het vervoer veilig en verantwoord kan worden gedaan. Dat betekent dat ouders er zoveel mogelijk voor zorgen dat kinderen klaarstaan. Ook blijven ouders op anderhalve meter afstand van het voertuig. De chauffeur zorgt tijdens het leerlingenvervoer voor veilig gordelgebruik en zorgt dat een rolstoel vastgezet wordt.

Bij zowel chauffeurs als ondernemers leven er nog vragen over het testen van chauffeurs op COVID19. CNV, KNV en FNV begrepen van het RIVM dat het testbeleid nog in ontwikkeling is en deden alvast de oproep om ook chauffeurs een plek te geven in het testbeleid.

Lees het volledige artikel verder in Personen Vervoer Magazine.

Lees ook: Leerlingenvervoer kan vanaf 11 mei langzaam van start gaan

 

Leerlingenvervoer
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine