Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Sinds 1 juni is er een coronatest afsprakennummer gelanceerd door de GGD. Deze test is bedoeld voor iedereen die corona gerelateerde klachten heeft. De telefoons stonden gisteren roodgloeiend. Het callcenter werd gisteren ongeveer 323.000 keer gebeld. Daardoor raakte het systeem op een gegeven moment overbelast. 

De landelijke GGD doet de dringende oproep om ‘alleen te bellen met klachten passend bij het coronavirus’., Het is belangrijk dat mensen mét klachten van het coronavirus, zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, snel bij één van de GGD’en terecht kunnen voor een test. Daarom een dringende oproep aan mensen zónder klachten of met algemene vragen om het afsprakennummer niet te bellen’’, laat de landelijke GGD vandaag weten.

Het verzoek van de GGD is daarom ook om alleen te bellen als je klachten hebt, dit nummer is niet bedoeld voor vragen over corona. Daar is een ander telefoonnummer voor. Het callcenter is zeven dagen per week voor het inplannen van een coronatest van 8:00 – 20.00 uur bereikbaar op het gratis nummer 0800-1202. Er werden gisteren al gelijk 1146 mensen getest op corona.

Het doel van de nieuwe methode is om zoveel mogelijk mensen met corona gerelateerde klachten te testen, als zij het coronavirus hebben om dan de mensen in hun omgeving sneller op te kunnen sporen. Zo probeert het Kabinet om een tweede golf van coronabesmettingen te voorkomen. 

De coronatesten worden afgenomen bij één van de tachtig teststraten in Nederland. Je rijdt daar met je auto naar binnen, je doet je raam open en dan wordt er met een wattenstaafje in je keel en neus een monster van je slijmvliezen genomen. Je bent in een paar seconden klaar en rijd vervolgens weer naar buiten. Het monster wordt naar het laboratorium gestuurd. Je krijgt binnen 48 uur de uitslag van de coronatest.

Lees ook: Nederlandse toerist voorlopig niet welkom in Griekenland