Print Friendly, PDF & Email

Voor internationale bedrijven zoals Uber opent het raadsbesluit in Antwerpen de deuren. Deze bedrijven hebben vanaf nu vrij spel in de stad en kunnen ook daar de taximarkt geheel om zeep helpen zoals dat aardig lukte in de meeste steden waar ze actief zijn in West-Europa. Er staat ook geen maximum meer op het aantal taxi’s in de stad en iedere taxichauffeur kan vanaf nu zijn eigen tarief bepalen. De sector vind de beslissing van de Antwerpse raad onbegrijpelijk en vreest voor een prijzenoorlog. Wij vrezen meer voor sociale uitbuiting binnen de sector.

Nu ze na de coronacrisis eindelijk weer voorzichtig aan de slag kunnen komen deze maatregelen als een mokerslag aan. Wanneer je voortaan aan het station 10 taxi’s ziet staan doe je er goed aan het rijtje af te lopen en de tarieven te vragen. Als consument wordt het shoppen, als taxichauffeur staat men aan de vooravond van veel Antwerpse problemen in de taxisector. Voor straattaxi’s worden de vaste tarieven, de quota en de beperking tot het gemeentelijke grondgebied voor taxi’s geschrapt. De Vlaamse overheid en de stad Antwerpen wil met deze maatregelen de markt meer laten spelen, in de hoop dat er meer aanbod qua taxi’s komt en dat de prijzen gaan dalen.

sociale uitbuiting

Volgens de stad Antwerpen moet de taxisector digitaler en veel flexibeler worden. Het taxidecreet en het nieuwe reglement is volgens de raadsleden in het voordeel van de klanten. Dat net als in andere Uber werkgebieden sociale uitbuiting op de loer ligt, vind Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) wellicht ondergeschikt. Hij begrijpt wel dat er binnen de sector angst leeft, maar de sector lijkt toch ook wat te blijven steken in het verleden. 

Lees ook  Amsterdam: wethouder van der Horst wil gelijk speelveld voor alle taxi's

Bovendien zal ook Uber zich nog steeds aan de sociale wetgeving moeten houden. Iets waarvan ze bewezen hebben daar helemaal niet mee bezig te zijn. Afgelopen week nog kreeg de Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma een witboek over Uber overhandigd van de FNV. Met dit witboek laat de vakbond zien dat de taximarkt in Amsterdam verziekt is en de chauffeurs het nakijken hebben. De FNV doet de oproep aan de Amsterdamse wethouder om de taximarkt in de hoofdstad weer gezond en eerlijk te maken.

“Uber heeft de taximarkt verziekt, ook in Amsterdam. We willen na de coronacrisis een gezonde taximarkt met een eerlijk inkomen en rechtsbescherming voor alle taxichauffeurs.”, aldus Amrit Sewgobind, bestuurder bij de FNV.

nauwelijks minimumloon

Volgens persvoorlichter Yvette de Vries staat in het witboek ervaringen van chauffeurs, maar wordt ook duidelijk dat de Uber chauffeurs zelfs met werkweken van vijftig uur nauwelijks het minimumloon verdienen en ze gemiddeld bruto 260 euro minder overhouden dan hun collega taxichauffeurs. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. De FNV heeft berekend dat de staatskas jaarlijks 20 tot 40 miljoen euro misloopt aan belastinginkomsten en sociale premies door de werkwijze van Uber. De FNV hoopt met het witboek over Uber de Amsterdamse wethouder voldoende munitie te geven om de regelgeving in de taxibranche bij de landelijke politiek aan de kaak te stellen.

Lees ook: Vlaamse grootsteden gaan weer plat op de buik voor Uber

Lees ook  Amsterdam: wethouder van der Horst wil gelijk speelveld voor alle taxi's
Antwerpen
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie